Ο Χρήστος Γιαννούκας υποψήφιος στα Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας

Οδική Βοήθεια

Η δράση του κ. Χρήστου Γιαννούκα είναι γνωστή όλα αυτά τα χρόνια. Για όσους δεν γνωρίζουν αποτελεί ένα μάχιμο εκπαιδευτή οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμβουλο οδικής ασφάλειας και αρθρογράφο σε θέματα ασφαλούς μετακίνησης καθώς και Μέλος του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας.

Σε κάθε ευκαιρία ο κ.Γιαννουκας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο είτε μέσω της αρθρογραφίας του είτε μέσω συνεντεύξεων είτε μέσω άλλων δράσεων ώστε να επιτευχθεί ο βασικός του στόχος, η μείωση των τροχαίων ατυχήματα στην Ελλάδα.

Οδική Βοήθεια

Ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Χάρτη οδικής ασφάλειας αποφάσισε να καταθέσει τα δικά του best practices σε θέματα οδικής ασφάλειας. Θα μας εξηγήσει λοιπόν ακριβώς τι ακριβώς κατέθεσε:

«Γνωρίζοντας ότι η έλλειψη οδικής παιδείας στην Ελλάδα είναι το βασικό αίτιο για τα τροχαία δυστυχήματα επέλεξα έναν διαφορετικό δρόμο προς την εκπαίδευση όλων των χρηστών του οδικού συστήματος. Χωρίζοντας το κοινό σε target groups και δημιουργώντας personas στις οποίες και στοχεύω κατάφερα να προσεγγίσω το κοινό ανάλογα με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζω κάθε δράση σε ποιους απευθύνεται. Κατά την γνώμη μου κομμάτι της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο ένα σεμινάριο με συγκεκριμένο syllabus και ομιλητές. Εκπαίδευση μπορεί να είναι και ένα απλό infographic που δίνει αυτές ακριβώς τις πληροφορίες που χρειάζονται χωρίς να κουράζει με λεπτομέρειες. Είναι η λεγόμενη τροφή για σκέψη που σου δίνει το έναυσμα να ψάξεις παραπάνω. Εκεί εστίασα και εγώ. Αρχικά σε συνεργασία με επαγγελματία στο χώρο του marketing την κ. Ειρήνη Αντωνάκη κάναμε μια διαχωρισμό του κοινού τόσο ηλικιακά όσο και με βάση το που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο (social media, ραδιόφωνο, αρθρογραφία κτλ). Μετά από αυτή την έρευνα καταλήξαμε πως κάθε κοινό έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται μια στρατηγική που να μπορέσει να τους προσεγγίσει όλους

Οδική Βοήθεια

Η δράση μου λοιπόν στον τομέα της ευαισθητοποίησης των χρηστών του οδικού δικτύου είναι πολυποίκιλη. Επίσης χαρακτηριστικό αυτών των δράσεων είναι ότι δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς ο σκοπός μου είναι αυτές οι ενέργειες να είναι επαναλαμβανόμενες. Μόνο έτσι μπορείς να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους σε μια νέα πραγματικότητα. Εστίασα όμως την αίτηση μου στους τελευταίους 10 μήνες, από το Δεκέμβριο του 2020 έως το Σεπτέμβριο του 2021 και παρουσίασα τις δράσεις που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο σε όλα τα μέσα. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις μου είναι οι εξής: Δημοσίευση τουλάχιστον 14 άρθρων σε γνωστά ελληνικά site, τουλάχιστον 16 εμφανίσεις σε τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό μέσο με σκοπό τη δημιουργία συνέντευξης – συζήτησης για την οδική ασφάλεια. Τουλάχιστον 2-3 posts τη βδομάδα στο Facebook. Οι κοινοποιήσεις αυτές γίνονται κατά κύριο λόγο στην ομάδα που διαχειρίζομαι “Όχι Άλλα Θύματα στην Άσφαλτο” που ήδη προσμετρά 5.248 μέλη, στην προσωπική μου σελίδα με 1.600 μέλη καθώς και στο προσωπικό μου προφίλ. Πέραν όμως από τα οργανικά αποτελέσματα ενός προφίλ, φροντίζω να δημιουργώ χορηγούμενα posts με infographics που δημιουργούμε με την Ειρήνη Αντωνάκη, έτσι ώστε να μπορώ να ελέγξω τόσο τη στόχευση του κοινού όσο και να παρακολουθήσω την απήχηση. Αυτά τα posts έχουν μια πολύ μεγάλη απήχηση και αλληλεπίδραση που έχει αγγίξει ακόμα και 109.059 προβολές εκ των οποίων οι 6.880 αλληλεπίδρασαν.

Κάθε μια από αυτές τις ενέργειες λοιπόν έχει και δικό της κοινό. Πιο συγκεκριμένα μέσω της αρθρογραφίας και των συνεντεύξεων καταφέρνω να προσεγγίσω τις ηλικίες 30 με 50+ καθώς είναι εκείνοι που φαίνεται να περνούν περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση άρθρων ή στην τηλεόραση. Επειδή το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας εντείνεται στην επαρχεία έχω καταφέρει να δημιουργήσω ένα δίκτυο μέσω του οποίου να κάνω κάποιες εμφανίσεις και σε τοπικά κανάλια με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Στο target group των νέων ηλικίας 16-30 στόχευσα στην ενημέρωσή τους μέσω social media καθώς εκεί φαίνεται να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους. Η πληροφορία λοιπόν θα πρέπει να είναι μικρότερη και οπτικοποιημένη. Για αυτό το λόγο, συνεργαζόμενος με την Ειρήνη Αντωνάκη, επαγγελματία marketeer δημιουργούμε μαζί υλικό προς κοινοποίηση. Η καμπάνια αυτή με ενημερωτικά infographics ξεκίνησε επίσημα τον Ιούνιο με σκοπό τη δημιουργία πρωτότυπου υλικού για τη σελίδα μου η οποίο προσφέρει ενημέρωση σε διάφορα θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια. Οι κοινοποιήσεις γίνονται σε εβδομαδιαία βάση με μια συχνότητα 1 με 2 posts τη εβδομάδα.

Οδική Βοήθεια

Παράλληλα όμως για πιο ακριβείς δείκτες μέτρησης της απήχησης των δράσεων μου μπορούμε να ανατρέξουμε στα στατιστικά του facebook σχετικά με τα προωθούμενα Posts. Ενδεικτικά σε ένα post σχετικό με την ευαισθητοποίηση των κατόχων οχημάτων για τα ζώα, κατάφερε να φτάσει σε εμφανίσεις τις 109.059 προβολές εκ των οποίων οι 6.880 αλληλεπίδρασαν με κάποιο τρόπο στη συγκεκριμένη ανάρτηση (αντιδράσεις, σχόλια, κοινοποιήσεις). Παράλληλα η πιο πρόσφατη δράση σχετικά με την οδική ασφάλεια που άρχισε να τρέχει ως προωθούμενο post στις 24 Αυγούστου έχει ήδη φτάσει τις 8.075 εμφανίσεις και ήδη οι 238 από αυτούς έχουν αλληλεπιδράσει με κάποιον τρόπο σε αυτή την ανάρτηση.

 

Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και να τους ευχαριστήσω για το χρόνο που αφιέρωσαν να υποβάλουν τα δικά τους best practices. Αυτό δίνει σε όλους όσους ασχολούμαστε με την οδική ασφάλεια έμπνευση και κίνητρο να συνεχίζουμε αδιάκοπα την προσπάθεια μας για ένα καλύτερο οδικό αύριο.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Ειρήνη Αντωνάκη η οποία επιμελείται την ψηφιακή παρουσία των δράσεων μου στο διαδίκτυο.»

Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε το κ. Γιαννούκα για την προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα καθώς και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στη συμμετοχή του στα Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας. Σας προτρέπουμε επίσης να τον ακολουθησετε στις ομάδες που δραστηριοποιείται ώστε το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει να γίνει ακόμα ισχυρότερο.

Επικοινωνία:

  • Facebook: https://www.facebook.com/roadsafetyxristosgiannoukas/
  •  
  • Όχι άλλα θύματα στην Άσφαλτο: https://www.facebook.com/groups/441299323500685/?ref=share
  •  
  • Site: https://xristosgiannoukas.com/

Περισσότερα σε Άρθρα