Συρία: Δέκα χρόνια θανάτου και πολεμικής δυστυχίας

Μισό εκατομμύριο νεκροί σε δέκα χρόνια πολέμου στη Συρία.
PIXABAY

Αν κανείς αναζητήσει εικόνες και αναγνώσματα από τη Συρία της δεκαετίας του 1960, ακόμα και του 1970 θα δει έναν λαό μορφωμένο, με καλό βιοτικό επίπεδο, με πόλεις οργανωμένες, μιαν εικόνα που σε τίποτα δεν θυμίζει τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην πολύπαθη χώρα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση η οποία περιέχει σοκαριστικούς αριθμούς θανάτου, από τον δεκαετή πόλεμο που κατασπαράζει τη Συρία. 

Η σύγκρουση ξέσπασε το 2011 με την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό και συμμετέχουν σ' αυτή πολλοί περιφερειακοί παίκτες και μεγάλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να φεύγουν για την εξορία. Η ένταση των μαχών μειώθηκε από το 2020, κυρίως εξαιτίας μιας κατάπαυσης του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, από την οποία επωφελείται η Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των Τζιχαντιστών και των ανταρτών, καθώς και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εναντίον της οποίας συγκεντρώθηκαν οι προσπάθειες.

Ωστόσο, στα δέκα χρόνια που ο πόλεμος μαστίζει τη χώρα, οι αριθμοί είναι απόλυτοι, όπως και η αλήθεια. 494.438 νεκροί από την αρχή του πολέμου, με την περυσινή καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου να απαριθμεί 388.000 νεκρούς. Αυτό σημαίνει 105.000 νέους, επιβεβαιωμένους θανάτους μέσα σε ένα χρόνο. Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως σχεδόν τα μισά από τα θύματα αυτά ήταν άμαχοι (42.103), οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους υποβαλλόμενοι σε βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος. «Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων αυτών έλαβε χώρα από τα τέλη του 2012 έως τα τέλη του 2015», πρόσθεσε. 

Έχουν σκοτωθεί επίσης τουλάχιστον 168.000 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ήταν Σύροι στρατιώτες. Ανάμεσα στους μη Σύρους συμμάχους της Δαμασκού, έχουν σκοτωθεί 1.707 μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η σύγκρουση στοίχισε επίσης τη ζωή 79.844 ανταρτών, περιλαμβανομένων ισλαμιστών, και 68.393 Τζιχαντιστών, κυρίως των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, του πρώην συριακού κλάδου της Αλ-Κάιντα.

Κι αν αυτά τα δημογραφικά δεν είναι αρκετά ωμά από μόνα τους, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο φρικιαστικά, αν εμβαθύνει κανείς στις πληθυσμιακές ομάδες και τις ηλικίες τους. Έτσι, Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 159.774 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Τεκμηριώθηκαν επίσης 57.567 θάνατοι μέσα στις κυβερνητικές φυλακές και σε άλλα κέντρα κράτησης του καθεστώτος, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα βασανιστήρια και τις κάκιστες συνθήκες κράτησης σε αυτές. 

Περισσότερα σε Διεθνή