Γαλλία: Τσουχτερό πρόστιμο στην ΙΚΕΑ για κατασκοπεία εργαζομένων

Μεγάλο πρόστιμο στην ΙΚΕΑ
Pexels

Μια κραυγαλέα υπόθεση εργασιακής κατασκοπείας και παρανομίας είχε αποκαλυφθεί εδώ και καιρό στη Γαλλία. Το μεγαθήριο του εμπορίου επίπλων και ειδών σπιτιού, ΙΚΕΑ, αποκτούσε παρανόμως προσωπικά δεδομένα εργαζομένων και τα αξιοποιούσε κατά βούληση. Η υπόθεση έρχεται να κλείσει με ένα τεράστιο πρόστιμο προς την εταιρεία, μετά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της. 

Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε στην ΙΚΕΑ πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η εταιρεία βαρύνεται με τις κατηγορίες της κατασκοπείας εργαζομένων και της παράνομης απόκτησης προσωπικών δεδομένων. Αρχικά, είχε ζητηθεί από το δικαστήριο να επιβληθεί πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως δεν ικανοποιήθηκε. 

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία, Ζαν-Λουί Μπαγιό, βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Οι δικαστές τού επέβαλαν επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές κατασκοπείας είχαν αρχίσει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 2000.

 

Περισσότερα σε Διεθνή