Μπάιντεν: Βλέπει τεράστια οφέλη στη συνεργασία ΗΠΑ με Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ συζητούν στη Σύνοδο
EUROKINISSI

Άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους τους παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας βλέπει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μια στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, και αυτό απορρέει από τις δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και των Ευρωπαίων ηγετών. 

Τρεις βασικοί άξονες βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και αποτελούν προτεραιότητα για τη συνεργασία: ο τερματισμός της πανδημίας του κορονοϊού, η ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου και η αντιμετώπιση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κυρίως κατά τη Σύνοδο. Στο τέλος της θα υπάρξει κοινή δήλωση Ε.Ε. - ΗΠΑ και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν. 

Το θετικό κλίμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. αντανακλούν οι δηλώσεις που έκαναν οι κορυφαίοι ηγέτες. «Είναι τεράστια ευκαιρία η συνεργασία μας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Η Αμερική επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή» είπε ο Σαρλ Μισέλ υποδεχόμενος τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε όλες τις σημαντικές προκλήσεις» πρόσθεσε.

«Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ» δήλωσε, από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το γεγονός ότι μας επισκέπτεστε τόσο νωρίς κατά τη διάρκεια της θητείας σας δείχνει το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την Ευρώπη, και αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα» πρόσθεσε. Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε, επίσης, ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα, ότι ο κόσμος άλλαξε δραματικά, όπως και η Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Ε.Ε. ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

Περισσότερα σε Διεθνή