Μπάιντεν- Πούτιν- Παγωμένα χαμόγελα και... αμηχανία

Biden, Putin
sputniknews.gr

Στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης βρέθηκαν, μετά τις 2 το μεσημέρι, ο Αμερικανός και ο Ρώσος πρόεδρος, για την προγραμματισμένη διμερή σύνοδο κορυφής. Τους δυο ηγέτες καλωσόρισε ο  Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν (στην πόλη της ειρήνης, όπως είπε), πριν περάσουν περάσουν στο εσωτερικό του αρχοντικού, για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες. 

Η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες (ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για μια ώρα και 15 λεπτά), ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας.   Η διευρυμένη σύνοδος ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μετά από περίπου μια ώρα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί επίσημα για τη σύνοδο κορυφής έχουν πλέον τελειώσει, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί τι θα ακολουθήσει από τους δυο ηγέτες. Ο Μπάιντεν, πάντως, αποχώρησε από τη βίλα. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αρχική σύνοδος Μπάιντεν - Πούτιν, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, κράτησε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ η δεύτερη, διευρυμένη, συνεδρία είχε διάρκεια 65 λεπτών.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι του Τύπου για να ξεκινήσουν οι κατ' ιδίαν συνομιλίες του Αμερικανού με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν». «Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε πως οι δυο τους θα «εργαστούν πάνω σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Putin, Biden
athensvoice.gr

Δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο ηγέτες δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.  Αξιωματούχοι του Λευκοί Οίκου δήλωσαν ότι η Ρωσία πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στον Πούτιν την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κατάσταση, όπως αυτή που είχε διαμορφωθεί μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, το 2018, στο Ελσίνκι.  

Επιπλέον, δήλωσαν ότι είχαν επίγνωση της επιθυμίας του Πούτιν να εμφανιστεί και να μιλήσει δημόσια σαν «να είχε εξασφαλίσει το καλύτερο από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ» . 

«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό σχετικά με το ποιος μπορεί να πει καλύτερα πράγματα μπροστά σε μια συνέντευξη Τύπου ή να προσπαθήσει να ντροπιάσει ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή, εξηγώντας την απόφαση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Μπάιντεν χαμογέλασε σε κάποια από τις ατάκες του Πούτιν, ωστόσο γενικά τα βλέμματα των δυο ηγετών ήταν, ελαφρώς, «παγωμένα», ενώ δεν αντάλλαξαν αρκετές ματιές μεταξύ τους.

 

Περισσότερα σε Διεθνή