Μπάιντεν – Πούτιν: Επιστροφή πρεσβευτών σε Μόσχα και Ουάσιγκτον- Κοινή διακήρυξη για τα πυρηνικά

Biden, Putin
ethnos.gr

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως στις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «για μια ακόμη φορά πείστηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρος άνθρωπος».

 

«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.

Αναφερόμενος στον Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι ήθελε να συλληφθεί, όταν όντας καταζητούμενος, ήρθε στην Ρωσία. Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα τη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς» λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.

Κοινή διακήρυξη για τα πυρηνικά

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

sinandisi, Biden, Putin
zougla.gr

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της δικής του συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «πέτυχαν πολλά» σήμερα στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν είπε ότι έθιξε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει η κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης να συνεργαστούν για το Ιράν και μίλησαν για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευσή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν περιέγραψε τον τόνο της συνόδου κορυφής ως «θετικό» και πρόσθεσε: «Έκανα αυτό που ήρθα να κάνω»:

«Πρώτον: Να προσδιοριστούν τομείς που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους και επίσης να ωφελήσουν τον κόσμο.

»Δεύτερον: Να επικοινωνήσω άμεσα ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν σε ενέργειες που βλάπτουν τα ζωτικά μας συμφέροντα ή εκείνα των συμμάχων μας.

»Τρίτον, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας», είπε.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι «όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω αυτό που λέω και γιατί κάνω αυτό που κάνω». «Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία, ή σε κανέναν άλλο, είναι υπέρ του αμερικανικού λαού».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «στο είναι μας», ως Αμερικανοί και γι' αυτό θα «είναι πάντα στο τραπέζι» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια -όπως και ο Πούτιν πριν από εκείνον- ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 16 κρίσιμες υποδομές οι οποίες βρίσκονται «εκτός ορίων». Η Ρωσία συμφώνησε κατ' αρχήν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας όμως ότι «το επί της αρχής είναι ένα πράγμα· πρέπει να υποστηρίζεται και από την πρακτική».

Στην πρώτη του ερώτηση από δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε τι έκανε για να αποτρέψει ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές στο μέλλον.  Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι είτε το απέτρεψε είτε όχι, τώρα  «ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες».

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της «ως παγκόσμια δύναμη» αν συνεχίσει τις παραμβάσεις. «Δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσουν τι συμβαίνει στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ίδιο, όπως προειδοποίησε, ισχύει και αν πεθάνει ο Ναβάλνι. «Οι συνέπειες για τη Ρωσία θα ήταν καταστροφικές», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «γελοία σύγκριση» εκείνη που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος ομόλογός του όταν ρωτήθηκε για τις περιορισμένες πολιτικές ελευθερίες στη Ρωσία και έκανε αναφορά στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι δεν θέλει να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη χώρα του.

Από τη μία πλευρά, είπε ο Μπάιντεν, έχετε εγκληματίες που προσπαθούν να καταλάβουν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Στη Ρωσία, έχετε ανθρώπους που αντιτίθενται ειρηνικά, άτομα που δεν επιτρέπεται να μιλούν ελεύθερα, πρόσθεσε.

 

Περισσότερα σε Διεθνή