Σκέψεις για καινοτόμα μέθοδο για το αεροδρόμιο

Το ενδεχόμενο η αναβάθμιση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" να γίνει με τη μέθοδο των "προτάσεων καινοτομίας" εξετάζει η κυβέρνηση.

Το νέο μοντέλο για τα δημόσια έργα θα ενταχθεί στο νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του επόμενου τετραμήνου. Με τη μέθοδο των "προτάσεων καινοτομίας" αναμένεται να αξιοποιηθεί και το σημερινό αεροδρόμιο του Ηρακλείου όταν λειτουργήσει ο νέος αερολιμένας στο Καστέλι.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", σύμφωνα με το οποίο: "...Στους επόμενους μήνες οι προτάσεις (σ.σ. για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου του Ηρακλείου) θα πολλαπλασιαστούν όταν θα ανοίξει το παιχνίδι και θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την ανάπτυξη νέας γενιάς δημοσίων έργων μέσω των λεγόμενων προτάσεων καινοτομίας (unsolicited proposals όπως αποκαλούνται διεθνώς). Το νέο αυτό εργαλείο, το οποίο αποτελούσε μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τις υποδομές και στο οποίο έχει αναφερθεί συχνά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, θα ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο για την τροποποίηση του νόμου 4412/ 2016 περί δημοσίων συμβάσεων, η οποία πρόκειται να γίνει μέσα στο επόμενο 4μηνο. Το συγκεκριμένο μοντέλο αξιοποιείται από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Αργεντινή, Χιλή, Ταϊβάν, Κορέα, Ινδία, Νότια Αφρική, Ιταλία και Ελβετία, επιτρέποντας σε ιδιώτες να υποβάλουν την τελική τους πρόταση για ένα δημόσιο έργο, για το οποίο δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός. Η πρόταση πρέπει να είναι σχετικά ώριμη, δηλαδή να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προκαταρκτική μελέτη, μελέτη σκοπιμότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκτίμηση κόστους, χρηματοοικονομικό μοντέλο κ.λπ. Αξιολογείται από την αναθέτουσα αρχή και εφόσον αυτή εγκριθεί, τότε το Δημόσιο με βάση αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη προκηρύσσει τον σχετικό διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν οι πάντες. Αλλά ο promoter του project, δηλαδή ο εμπνευστής της πρότασης βάσει της οποίας έγινε ο διαγωνισμός, έχει αβαντάζ έναντι των άλλων. Αν κάποιες προσφορές είναι καλύτερες από τη δική του, τότε δικαιούται να την βελτιώσει και να προτείνει το ίδιο τίμημα με εκείνο του μειοδότη. Σε αυτή την περίπτωση αναδεικνύεται νικητής, ενώ ο αρχικός μειοδότης εισπράττει μια αποζημίωση επί του προϋπολογισμού του έργου (π.χ. 2%). Αντίθετα αν ο promoter του έργου δεν ασκήσει το δικαίωμά του, τότε το έργο κατοχυρώνεται στον αρχικό μειοδότη. Σε αυτό το σενάριο ο ανάδοχος υποχρεούται να καταβάλει στον φορέα προώθησης του έργου μία αποζημίωση (π.χ. 3%) προκειμένου εκείνος να καλύψει τα κόστη των μελετών.

Το εργαλείο εφαρμόζεται με διαφορετικές ονομασίες (unsolicited proposals, Swiss challenge, πρότυπες προτάσεις) σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στην περίπτωση της Ιταλίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι είναι απόλυτα συμβατό με τις οδηγίες για έργα και υπηρεσίες. Η εμπλοκή αφορούσε διαγωνισμό που είχε τεθεί ζήτημα κατά πόσο η διαδικασία είναι συμβατή με τις οδηγίες, ωστόσο η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου θωράκισε περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο.

Το σκεπτικό του υπουργείου είναι το νέο μοντέλο να κάνει πρεμιέρα με την ανάπλαση του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" αλλά να επεκταθεί και σε άλλα έργα, όπως στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο από το βήμα της Thessaloniki Summit ο κ. Καραμανλής. Ετερο έργο, στο οποίο εξετάζεται να εφαρμοστεί το εργαλείο, αφορά την ανακατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Καλαμάτας".

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις