Αυτή είναι η αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι έρχονται από το εξωτερικό

Από σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου τέθηκε το μέτρο της υποχρεωτικής κατ' οίκον καραντίνας όσων έρχονται με αεροπλάνο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνουν το παρακάτω έγγραφο με τα στοιχεία τους πριν ταξιδέψουν και στη συνέχεια θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν σπίτι. Στην διασφάλιση αυτής της υποχρέωσης αναλαμβάνει ρόλο και η ΕΛ.ΑΣ.

Πως θα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ αν «μένουν σπίτι»

Οι αστυνομικοί θα «βλέπουν» οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων τηρούν την καραντίνα στα σπίτια τους, είτε με επιτόπιο έλεγχο, είτε με συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιβατών. Όσο για τυχόν παραβάσεις θα υπάρχουν ποινικές κυρώσεις αλλά και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ανακοινώθηκε και η λήψη μέτρων για την ακτοπλοΐα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά σε συνέχεια των ισχυρών συστάσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω κορoνοϊού.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις.

Περισσότερα σε Ειδήσεις