Το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης για τα νησιά την τουριστική περίοδο

Με στόχο την ομαλή πορεία του τουρισμού στα νησιά, αλλά και την προστασία κατοίκων και επισκεπτών, ξεκίνησαν οι επισκέψεις και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό, από τις πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες είχαν πρώτο τους σταθμό τις Δυτικές Κυκλάδες.

«Προσπαθούμε να είμαστε σε εγρήγορση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας από τη Μήλο. Τα αποτελέσματα είναι καλά αλλά και οι μετακινήσεις εντός Ελλάδας άρχισαν και σε λίγο θα φτάσουν και τουρίστες, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ και τονίζοντας πως: «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πρέπει να μας γίνουν συνήθεια τα βασικά μέσα προστασίας, όπως πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων.

Για την ενίσχυση των δομών στα νησιά, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως υπάρχει σχέδιο και από το υπουργείο Τουρισμού και από το υπουργείο Υγείας, και νησιά πιο μικρά, σε συνεργασία και με τους περιφερειάρχες, αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ και παράλληλα το ΕΚΑΒ προμηθεύεται επιπλέον κάψουλες αεροδιακομιδής οι οποίες πρόκειται να διατεθούν για τυχόν κρούσματα που θα παρουσιαστούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

«Θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σε αυτά τα νησιά» τόνισε, ενώ αναφορικά με τους τουρίστες είπε πως προφανέστατα δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις σε όλους αλλά δειγματοληπτικά.

Επιπλέον, αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα για τα πλωτά ασθενοφόρα τα οποία πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας και να διατεθούν για τις ανάγκες των νησιών.

Τα πλωτά ασθενοφόρα

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν στην υπηρεσία νησιωτών και επισκεπτών τρία πλωτά ασθενοφόρα, ενώ τουλάχιστον το ένα εξ αυτών θα διατεθεί για τις ανάγκες των Κυκλάδων με πιθανότερη έδρα την Σύρο.

Σημειώνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει το σχέδιο θωρακισμού των νησιών πριν μάλιστα «ανοίξουν» τα σύνορα για τους τουρίστες με το υπουργείο Υγείας να καταρτίζει υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές και τις μεταφορικές επιχειρήσεις, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. τα μουσεία ή οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Τρεις ζώνες

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν ότι θα καταγραφούν μεμονωμένα περιστατικά και συνεπώς ότι θα είναι ελεγχόμενη η μετάδοση. Το βέβαιο είναι πως το σχέδιο θα τροποποιείται με βάση την πορεία και τη διασπορά του ιού και τον εντοπισμό κρουσμάτων, εισαγόμενων ή εγχώριων.

Βάσει του σχεδίου, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορονοϊό.

Προορισμοί χαμηλού κινδύνου

Για παράδειγμα, προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.

Μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Ενδεικτικά τέτοια νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Ενδεικτικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος.

Πηγή: cyclades24.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις