Κάμπινγκ στην εποχή του κορονοϊού

Με νέα πρωτόκολλα ασφαλείας ανοίγουν ξανά τις πύλες τους τα οργανωμένα κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα, με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Camping να εμφανίζεται απαισιόδοξη για τη φετινή σεζόν, καθότι το μεγαλύτερο ποσοστό κάμπινγκ στην Ελλάδα δουλεύει με ξένους τουρίστες.

Το ζήτημα του ελεύθερου κάμπινγκ στην Ελλάδα επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι και παραμένει ένα θέμα που διχάζει εφόσον απαγορεύεται με βάση τον νόμο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε λόγω αγάπης και ανάγκης για κοντινή επαφή με τη φύση, είτε επειδή ορισμένοι το ακολουθούν σαν νοοτροπία και τρόπο ζωής, ακόμα και για λόγους καθαρά οικονομικούς, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν κάθε χρόνο τη λύση του ελεύθερου κάμπιγνκ για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. 

Οι τιμές, πάντως, όπως λένε οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ, δεν θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι.

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των κάμπινγκ φέτος – Σε κάθε κάμπινγκ πρέπει να υπάρχει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού, ενώ θα υπάρχει ένας υπεύθυνος. – Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να διανέμονται στο προσωπικό του κάμπινγκ ανάλογα με τα καθήκοντά του, μαζί με τις οδηγίες για την ορθή χρήση τους. – Ενημέρωση των πελατών για την υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας. – Η χρήση υφασμάτινης μάσκας συνιστάται να εφαρμόζεται από το προσωπικό, τους πελάτες και κάθε άλλο άτομο το οποίο εισέρχεται στους εσωτερικούς στεγασμένους χώρους του καταλύματος – Στην είσοδο των εσωτερικών στεγασμένων κοινόχρηστων χώρων του καταλύματος πρέπει να υπάρχουν σταθμοί αντισηπτικών. – Η κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρου τηρείται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεταξύ των ατόμων που δεν ανήκουν στη ίδια οικογένεια ή παρέα ή και δεν διαμένουν στο ίδιο κατασκηνωτικό μέσο. – Συνίστανται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η τηλεφωνική συνεννόηση, όσο αυτό είναι δυνατό σε ό,τι αφορά παραγγελίες, αγορές υπηρεσιών και αγαθών, εξοπλισμού κλπ. – Δεν επιτρέπεται η είσοδος, η διέλευση, η παραμονή, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ από μη διαμένοντες στο κατάλυμα. Η διεύθυνση του καταλύματος τηρεί αρχείο που διατηρείται στο κάμπινγκ με ευθύνη της, για όλα τα άτομα που διαμένουν ή διέμειναν σε αυτό. – Για τη λειτουργία της παραλίας του κάμπινγκ, ισχύουν οι κανονισμοί του κράτους για τις παραλίες σε ότι αφορά την πρόληψη του COVID-19. – Η απόσταση μεταξύ κάθε μορφής κατασκηνωτικού μέσου (τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα, σκηνές, κτλ.) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα από την πόρτα εισόδου του κατασκηνωτικού μέσου και 3 μέτρα από κάθε άλλη πλευρά του. – Η κοινωνική απόσταση του 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων που δεν μένουν στο ίδιο κατασκηνωτικό μέσο ή οικίσκο πρέπει επίσης να εξασφαλίζεται σε όλους τους χώρους. – Λοιπός εξοπλισμός που εκμισθώνεται ή παρέχεται (όπως στρώματα, τρόμπες, τραπεζάκια, κτλ.,) θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μεταξύ των χρήσεων τους από διαφορετικούς πελάτες. – Οι εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια, ντους, χώροι πλύσης χεριών, αποδυτήρια, νεροχύτες για το πλύσιμο πιάτων) πρέπει να απολυμαίνονται σύμφωνα με αναρτημένο ενημερωμένο πρόγραμμα με διάλυμα χλωρίνης και να αερίζονται επαρκώς κατά την χρήση. – Οι νιπτήρες πρέπει να είναι συνεχώς εφοδιασμένοι με σαπούνι, χειροπετσέτες και ποδοκίνητους κάδους για τα απορρίμματα. – Τα εστιατόρια, καταστήματα και οι λοιπές εγκαταστάσεις θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ελλάδας.

Την πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρά την ισχύουσα νομοθεσία εκφράζουν αρκετοί δήμοι

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ένας «θεσμός» του καλοκαιριού που διχάζει εδώ και δεκαετίας τη δημόσια σφαίρα.

Είναι, σε κάθε περίπτωση, γεγονός πως εκατοντάδες πολίτες επιλέγουν το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, είτε για λόγους οικονομικούς, είτε απλώς γιατί επιδιώκουν την άμεση επαφή με τη φύση ως στάση ζωής και νοοτροπία.

Ελεύθερο κάμπινγκ: «Τέλος ανοχής» λένε οι Δήμοι, με αφορμή τον κορονοϊό

Φυσικά, επισήμως η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, ωστόσο είναι κοινός τόπος πως επί δεκαετίες συγκεκριμένοι προορισμοί λειτουργούν ως πόλος έλξης για τους λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Η τάση των τοπικών αρχών στο πέρασμα των χρόνων χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις ως προς την ανεκτικότητά της, ωστόσο ο «κανόνας» είναι η σχετική ανοχή προς τους ελεύθερους κατασκηνωτές.

 

Αυτή την άτυπη «ειρήνη» με τους κατασκηνωτές προτίθενται να τερματίσουν αρκετοί δήμοι, με αφορμή την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Ανάφη, Σαμοθράκη και Δονούσα, προορισμοί συνδεδεμένοι με την ελεύθερη κατασκήνωση εδώ και δεκαετίες, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα εφαρμόσουν κατά γράμμα την κείμενη νομοθεσία: https://www.facebook.com/dimossamothrakis/posts/2742750929291537

 

«Θέλουμε να εξαλείψουμε την κατασκήνωση, είναι πληγή για το νησί» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Δονούσας, τονίζοντας ότι επί της ευκαιρίας του κορονοϊού, «δοκιμαστικά, φέτος δεν θα επιτρέψουμε την ελεύθερη κατασκήνωση» έτσι ώστε να γνωρίζουν επ’ ακριβώς ποιοι βρίσκονται στο νησί και που μένουν.

Περισσότερα σε Ειδήσεις