Γιάννης Κορεντσίδης: «Πολλά και χρόνια τα προβλήματα του δήμου»

«Παρά την αναπάντεχη κρίση από την πανδημία, επεξεργαζόμαστε ένα αναπροσαρμοσμένο αλλά ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στον τομέα του τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για μεγάλα έργα υποδομής» δηλώνει στην «kedenews» ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΤΕΜΙΑΔΗ

Ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης μιλάει αποκλειστικά στην «kedenews» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η δημοτική αρχή την έξαρση του κορονοϊού στην περιοχή, αφού εκεί εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα. Αναφέρθηκε, επίσης, στα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Καστοριάς το τελευταίο διάστημα, δηλαδή στην εξημέρωση των αρκούδων, οι οποίες πια μπαίνουν στα σπίτια, καθώς και στους μετανάστες που προσπαθούν μέσω Ιεροπηγής να περάσουν στην Αλβανία.

-Στην Καστοριά εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πώς αντιμετωπίζει ο δήμος αυτή τη δύσκολη κατάσταση;

Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας βίωσε μια ιδιαίτερη δύσκολη κατάσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού ο Δήμος Καστοριάς βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Με ψυχραιμία, υπευθυνότητα, αλλά και συγκροτημένη λειτουργικότητα όλων των υπηρεσιών και των δομών του, προσαρμόστηκε ταχύτατα στη νέα πραγματικότητα, εφαρμόζοντας πιστά όλες τις οδηγίες και τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων. Το αποτέλεσμα ήταν η Καστοριά να περάσει μια περίοδο 76 ημερών χωρίς κανένα νέο θετικό κρούσμα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών, με την απελευθέρωση των μέτρων υπάρχει καθησυχασμός από τον ΕΟΔΥ, λόγω της αποτελεσματικής ιχνηλάτησης και καταγραφής των περιστατικών, χωρίς περαιτέρω προβλήματα και χωρίς καμία εισαγωγή και νοσηλεία στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

-Καταγγελίες πολιτών αναφέρονται στους μετανάστες που προσπαθούν μέσω Ιεροπηγής να περάσουν στην Αλβανία και καταστρέφουν περιουσίες των δημοτών. Πώς διαχειρίζεται ο δήμος το θέμα;

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα μετά την αποτελεσματική δράση των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο. Κάποιοι από αυτούς βρήκαν άλλη δίοδο, και δυστυχώς στην Ιεροπηγή, που βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από την αλβανική μεθόριο, έχουν παρουσιαστεί τα φαινόμενα που περιγράφετε.

Ο Δήμος Καστοριάς έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια υπουργεία και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών.

-Ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί τους δημότες το τελευταίο διάστημα είναι η εισβολή των αρκούδων στα σπίτια. Πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα;

Και για το ζήτημα αυτό είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής. Από τη μία υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο όπου προβλέπεται επακριβώς τι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, από την άλλη όμως θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένες παράμετροι για τη διαχείριση του φαινομένου, ώστε να διασφαλιστεί και η ανθρώπινη σωματική ακεραιότητα.

Ο Δήμος Καστοριάς οφείλει να εναρμονιστεί με τις επίσημες οδηγίες αυτών των φορέων, και το μόνο που μπορεί να κάνει σε αυτή τη φάση είναι οι υποδείξεις προς τους πολίτες με μέτρα προφύλαξης, για να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα προσέγγισης των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπλαση της πόλης;

Από την πρώτη μέρα της θητείας μας ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου, δίνοντας καθημερινά μάχη με τον χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο Δήμος Καστοριάς θα συνεχίσει να λειτουργεί, δεδομένων των πολλών και χρόνιων οικονομικών και άλλων προβλημάτων που υπήρχαν.

Μένοντας πιστοί στην τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για το διάστημα των «πρώτων ημερών», βελτιώσαμε σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών με ασταμάτητες παρεμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας, του πρασίνου και της ευταξίας. Ενώ το 2020 το έχουμε αφιερώσει στη διοικητική ανασυγκρότηση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Παράλληλα, και παρά την αναπάντεχη κρίση από την πανδημία του Covid-19, επεξεργαζόμαστε ένα αναπροσαρμοσμένο αλλά ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στον τομέα του τουρισμού, όπου δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι το νέο δίκτυο ύδρευσης, η ανάπλαση της νότιας παραλίας, το πνευματικό κέντρο και άλλα έργα στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Ειδήσεις