«Σάρωσε» τα νησιά του Ιονίου ο «Ιανός»

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» πέρασε από αρκετές περιοχές της Ελλάδας-Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθος, στην κυριολεξία σφυροκοπήθηκαν από τους ανέμους που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του κυκλώνα με τις έντονες βροχοπτώσεις.

της Δήμητρας Νταγιάντα

Κεφαλονιά

Το νησί που Ιονίου που επλήγη από το πρώτο 24ωρο της παρουσίας του "Ιανού". Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην Άσσο με τόνους λάσπης και πέτρες να καλύπτουν δρόμους, αυτοκίνητα και οι χείμαρροι που σχηματίστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τα υπάρχοντά τους.Το Φισκάρδο και αυτό πνίγηκε στις λάσπη με ορμητικά νερά να το διασχίζουν.

Τα όμορφα και ήσυχα λιμανάκια σε αυτές τις περιοχές πλέον δεν υπάρχουν όπως κάποιοι τα άφησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σαράντα τρία συνολικά σκάφη, διαφόρων τύπων, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18/09/2020 στην Κεφαλληνία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ σε εννέα (09) σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και εννέα (09) σκάφη προσάραξαν. Δυστυχώς ο Ιανός άφησε πίσω του πολλές καταστροφές στο νησί της Κεφαλονιάς.

Ιθάκη

Χωρίς ρεύμα παρέμεινε για πολλές ώρες το νησί με την επέλαση του Ιανού, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καταγραφής ζημιών το νησί του Οδυσσέα δέχθηκε την μεγαλύτερη μανία του Ιανού στο Ιόνιο. Η θάλασσα βγήκε στη στεριά, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, η επικοινωνία των υπευθύνων και των κατοίκων γινόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία μιας και δεν υπήρχε συνεχείς σήμα στις κινητές τηλεφωνίες. Κολόνες, βράχια και πολλά δέντρα. Έκλεισαν σχεδόν όλους τους δρόμους ενώ άμεσα ζητήθηκε από τους τοπικούς άρχοντες να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα στις Φρίκες της Ιθάκης, παρατηρήθηκε και το φαινόμενο «Cappuccino coast». Είναι ο αφρός που δημιουργείται στην θάλασσα, από τους ισχυρούς ανέμους και την έντονη βροχόπτωση και καταλήγει στην ακτή εξαιτίας της συγκέντρωσης οργανικής ύλης σε αποσύνθεση από φύκια και ψάρια.

Λευκάδα

Έντονοι άνεμοι και βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και σε αυτό το νησί του Ιονίου με την διαφορά πως το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα ήταν λιγότερο καταστροφικό. Η Κλιματική Αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πιο συχνά και πιο ισχυρά σε ένταση. σε όλη την περιοχή του Ιονίου.

Η Λευκάδα, το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός άντεξαν, ενώ κατεγράφησαν κάποιες πλημμύρες και προβλήματα σε επιχειρήσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Επίσης σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων που έκλεισαν και δρόμους. Στο νησί όμως των water sports,τη Λευκάδα, κάποιοι πιο ψύχραιμοι φρόντισαν να απολαύσουν να μεγάλα κύματα που προκάλεσε ο «Ιανός» και έκαναν σερφ, μη σκεπτόμενοι τόσο την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Ζάκυνθος

Πολλά τα προβλήματα και στο νησί της Ζακύνθου από την πρώτη στιγμή που ο Ιανός έδειξε το άσχημό του πρόσωπο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στον Λαγανά όπου αντικείμενα καταστημάτων παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά και βρέθηκαν στο δρόμο, έπεσαν κολώνες και δέντρα, και δίκυκλα βρέθηκαν στο έδαφος. Μάλιστα στη Ζάκυνθο έφτασε ο Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κάνοντας αυτοψία στις ζημιές που άφησε πίσω του ο φθινοπωρινός Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο "Ιανός" είναι 0 πιο ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας που εμφανίστηκε από το 1969 σύμφωνα με μελέτες που έγιναν.

Τέλος ο ΟΑΕΔ με σημερινή του ανακοίνωση και στόχο της διοίκησής του τη στήριξη των πληγέντων στις περιοχές που επλήγησαν από τον “Ιανό” ,προβαίνει στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας , που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 18 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στις περιοχές της Καρδίτσας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις