Άγιο Όρος - Κορονοϊός: Αποχώρησε ο Τσιόδρας - Οι μοναχοί αρνούνται το lockdown

Απομακρύνεται η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για 15ήμερο lockdown στο Άγιο Όρος καθώς οι μοναχοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση επικαλούμενοι το Αυτοδιοίκητο.

Τη σχετική πρόταση μετέφεραν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Άγιου Όρους επικαλέστηκαν το Αυτοδιοίκητο και αρνήθηκαν το καθολικό lockdown, συμφωνώντας μόνο με κάποια περιοριστικά μέτρα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις Καρυές με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα,του κ. Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας.

Το Αυτοδιοίκητο

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Άγιον Όρος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας, το οποίο όμως δεν επεκτείνεται σε ζητήματα, όπως αυτό που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και για το οποίο αρμόδια είναι η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους, η οποία διορίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Η κατάσταση στο Αθωνική Πολιτεία θεωρείται παρά πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 12 έως 13 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν!

Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ για Covid-19 σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.

Περισσότερα σε Ειδήσεις