Έρχονται προσλήψεις στις συγκοινωνίες - Όλες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη 650 οδηγών και τεχνικών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, στον απόηχο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε ότι έως το τέλος του 2020, θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας 500 επιπλέον λεωφορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, να υπογράψουν την προκήρυξη για την πρόσληψη των νέων εργαζομένων.

Η προκήρυξη εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, μετά από την αποστολή της στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.

Η διαδικασία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανάρτηση της προκήρυξης για την ενίσχυση του προσωπικού στα μέσα μεταφοράς στις ιστοσελίδες του ΑΣΕΠ, του υπουργείου Υποδομών και στις εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ).

Μετά από τη δημοσίευση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την κάλυψη των 450 νέων θέσεων στην ΟΣΥ και των 200 στη ΣΤΑΣΥ.

Όπως έχουν αναφέρει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υποδομών, οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασίες fast track τηρώντας τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το ΑΣΕΠ. Ο στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συμπέσει χρονικά με τη σταδιακή παράδοση των 300 λεωφορείων τα οποία θα αποκτηθούν με leasing.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με το ίδιο μοντέλο που ακολούθησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πρόσληψη περίπου 1.500 ειδικών φρουρών και 800 συνοριοφυλάκων.

Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία αναφέρουν ότι οι νέοι οδηγοί λεωφορείων θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι μεταξύ των κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να πληρούν είναι η κατοχή επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.

Τα 500 νέα λεωφορεία που θα μπουν σε κίνηση έως το τέλος του έτους όπως είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των φαινομένων συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς.

Το υπουργείο Υποδομών έχει δρομολογήσει επίσης την αναβάθμιση, την επισκευή και την προμήθεια νέων συρμών στα μέσα σταθερής τροχιάς, με στόχο τη βελτίωση των συχνοτήτων των δρομολογίων.

Σε περίπου δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία των τευχών του διαγωνισμού για την αναβάθμιση 15 συρμών των ΗΣΑΠ, την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών τον περασμένο μήνα.

Ο διαγωνισμός για τους συρμούς της γραμμής 1 του μετρό, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους.

Η αναβάθμιση των συρμών των ΗΣΑΠ, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, είναι απαραίτητη καθώς τα τρένα αυτά έχουν φτάσει στα όρια της επιχειρησιακής τους ικανότητας με αρκετά να είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης σε περίπου 75 βαγόνια, δεδομένου ότι ο κάθε συρμός των ΗΣΑΠ αποτελείται από πέντε ή έξι βαγόνια. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα ενισχυθεί σημαντικά ο διαθέσιμος στόλος των ΗΣΑΠ στη γραμμή 1 του μετρό. Από το σύνολο των 45 συρμών, περίπου οι μισοί επιστρατεύονται καθημερινά για την εκτέλεση των δρομολογίων με δύο ακόμα σε εφεδρεία.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και ενόψει της παράδοσης τριών ακόμα σταθμών της επέκτασης προς τον Πειραιά, το υπουργείο Υποδομών προγραμματίζει εντός της επόμενης τριετίας την προμήθεια επτά διρευματικών συρμών για τις γραμμές 2 και 3 του μετρό.

Περισσότερα σε Ειδήσεις