Σάμυ Αλεξανδρίδης: «Μόνο το κοινωνικό κίνημα μπορεί να αποτρέψει την ξενοδοχοποίηση»

«Χωρίς την κατάληψη θα είχε ήδη γίνει το ξενοδοχείο» παραδέχεται στην «kedenews» ο κοινωνιολόγος, κάτοικος Χανίων, Σάμυ Αλεξανδρίδης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Ο Σάμυ Αλεξανδρίδης, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και κάτοικος Χανίων, μιλάει στην «kedenews» για την κατάληψη «Rosa Nera», εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο έχει βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες της πόλης, ενώ δείχνει τον έντονο προβληματισμό του για την εταιρεία-φάντασμα Belvedere, που θέλει το κατειλημμένο κτίριο στον λόφο Καστέλι.

  • Για ποιους λόγους η κατάληψη «Rosa Nera» θεωρείται ιδιαίτερη για τα Χανιά, αλλά και για την Ελλάδα;

Η κατάληψη «Rosa Nera» είναι ιδιαίτερη, ειδικά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί κατάφερε με κάποιον τρόπο να συνδεθεί με κομμάτια των τοπικών κινημάτων, αλλά και λόγω της θέσης που είχε ο λόφος μέσα στην πόλη, στον οποίο βρίσκεται το κατειλημμένο ιστορικό κτίριο. Ιστορικά ήταν το παλάτι του πρίγκιπα, αργότερα η μεραρχία. Ήταν πάντα ένα κτίριο διοικητικό, ένα κτίριο της εξουσίας.

Το κτίριο αυτό είναι για πολλά χρονιά εγκαταλελειμμένο από το Πολυτεχνείο, στο οποίο παραχωρήθηκε το 1985, κι όταν λέμε παραχωρήθηκε, δεν σημαίνει ότι το Πολυτεχνείο το αγόρασε, ήταν στην ουσία παραχώρηση με στόχο να εξυπηρετήσει πολιτιστικές και επιμορφωτικές ανάγκες, ωστόσο για διάφορους λόγους το Πολυτεχνείο δεν το αξιοποίησε. Το 2004 λοιπόν μια ομάδα νέων ανθρώπων συνδέθηκε με κάποιες ομάδες πιο πολιτικοποιημένων ανθρώπων που είχαν μια παρουσία στα Χανιά πολλά χρονιά και που προέρχονταν κυρίως από την αναρχική σοσιαλιστική παράδοση και μπήκαν μες στο κτίριο. Στη συνέχεια το κτίριο συντηρήθηκε, έγιναν εργασίες από πολιτικούς μηχανικούς και εργάτες που συμμετείχαν στα κοινωνικά κινήματα και συχνά σε άτυπη συνεννόηση με την αρχαιολογία.

  • Ποια ήταν η συνεισφορά της στην τοπική κοινωνία;

Η συνεισφορά στην κοινωνία είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η κατάληψη στηριζόταν κυρίως από μειονότητες, δηλαδή ανθρώπους που δεν έχουν καλή πρόσβαση σε μια σειρά από προνόμια, όπως μπορεί να είναι τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως πρόσφυγες, μετανάστες, εργάτες ή νέοι που προέρχονται από φτωχά στρώματα, εργατικά ή μεσαία, ιδιαίτερα μετά την περίοδο του 2008 που άρχισε η κρίση και έγινε φανερή σε πολύ κόσμο. Αυτό το κομμάτι της νεολαίας, το οποίο δεν έχει καλή πρόσβαση για οικονομικούς κυρίως λόγους σε θεσμούς λήψης αποφάσεων, βρίσκει στην κατάληψη ένα σημείο αυτενέργειας, πολιτικής δράσης και συνάντησης.

Το ίδιο συμβαίνει και για νέους που έχουν κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες οι οποίες δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα στέκια ή χώρους της πόλης, τα οποία γίνονται όλο και πιο ακριβά. Έτσι, σε αυτόν τον χώρο έρχονται και πάρα πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες ή άνθρωποι που έχουν πολιτιστικές ομάδες. Η κατάληψη αρχίζει και εξυπηρετεί μια σειρά από χρήσεις και έναν πλουραλισμό δράσεων και συναντήσεων που σιγά-σιγά οδηγούν στην αναγνώριση και στην οικειοποίηση αυτού του χώρου από ανθρώπους που δεν ήταν απαραίτητα μέλη της συνέλευσης της κατάληψης «Rosa Nera».

  • Πώς λειτουργούσε ο χώρος;

Όλες οι αποφάσεις παίρνονται από μία ανοιχτή συνέλευση. Πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου δεν υπάρχει καμία εμπορευματική χρήση, τα πάντα είναι χωρίς αντίτιμο. Μέσα στην κατάληψη λειτουργεί ένα αυτοοργανωμένο καφενείο στο οποίο ο καθένας δίνει ό,τι θέλει και τα πάντα λειτουργούν με αυτό που θα ονομάζαμε αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείριση, και σε αυτές τις διαδικασίες μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, να πει τη γνώμη του, να κάνει δημόσια κριτική. Είναι όλα ανοιχτά, δεν υπάρχει κρυφή διαδικασία. Η μόνη απαγόρευση-περίφραξη είναι στην Αστυνομία και σε ανθρώπους ή σε αντιλήψεις που είναι ρατσιστικές και σε επικίνδυνες προς τις μειονότητες.

  • Σαν αναρχικό κίνημα η κατάληψη θα ήταν γνωστή για τις δράσεις της ενάντια στον φασισμό…

Ναι, και μιας και είναι η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, να το πούμε αυτό. Ειδικά τα χρόνια 2012-2014 είχαμε πολύ μεγάλη άνοδο της Άκρας Δεξιάς. Εκεί πραγματικά έκανε αρκετή δουλειά η «Rosa Nera». Βρέθηκε κοντά στους ανθρώπους που αγωνίζονταν ενάντια στους φασίστες. Οι άνθρωποι που ήμασταν σε σωματεία, στο τοπικό κίνημα και η «Rosa Nera» προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα βίας. Προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι τέτοια ακραία φαινόμενα δεν θα περάσουν και ότι πάντα αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την κοινωνία απέναντί τους. Υπήρχαν μαθητές που δέχονταν απειλές, έπρεπε πάλι το τοπικό κίνημα να προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους, να τους δείξει ότι η κοινωνία είναι μαζί τους.

  • Όχι στην ξενοδοχοποίηση, αλλά για ποιους λόγους; Τι ρόλο παίζει η εταιρεία Belvedere;

Γενικώς τα Χανιά είναι κορεσμένα από τον τουρισμό, ο οποίος προξενεί περισσότερο κακό παρά καλό, στην περιοχή γύρω από το Λόφο Καστέλι. οπότε ένα ακόμα ξενοδοχείο είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Αυτή τη δυσφορία την έχει κινητοποιήσει και το κίνημα, το οποίο είναι ενάντια στην ξενοδοχοποίηση αλλά και υπέρ της κατάληψης. Στον λόφο υπάρχουν κι άλλες καταπατήσεις μνημείων, ιστορικών τόπων κ.λπ., είναι ένας χώρος που έχει μεγάλο αρχαιολογικό βάρος, είναι στην ουσία όλη η ιστορία της περιοχής σε στρώματα πάνω στον λόφο. Τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχει η Αρχαιολογία σε πολλά ζητήματα στην περιοχή, η οποία όμως μόνο χάρη στην κατάληψη μπορεί να κάνει ανεμπόδιστη τη δουλειά της, γιατί μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και στην Αρχαιολογία.

Τώρα, το αντεπιχείρημα της επένδυσης για το ξενοδοχείο είναι πως με το ξενοδοχείο το Πολυτεχνείο θα έχει κάποια χρήματα παραπάνω. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ περίεργο επιχείρημα, γιατί, αν σκεφτεί κάνεις ότι μιλάμε για εκμίσθωση 25 χρόνων, είναι πολύ λίγα τα 350.000 ευρώ, θα μπορούσε να πάρει πολύ παραπάνω. Υπάρχουν πολλά προγράμματα για αυτό το Πολυτεχνείο όπου θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να απορροφηθούν από εκεί. Όσον αφορά την Belvedere, πρόκειται για εταιρεία-φάντασμα, δεν υπάρχει ισολογισμός, έχει μηδενικά έσοδα και συνδέεται με πάρα πολλές offshore στην Κύπρο. Υπάρχει μόνο το τηλέφωνο ενός λογιστή και μάλιστα συνδέεται με την παράταξη του δημάρχου Χανίων, ο οποίος έχει θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • Αρκετοί Χανιώτες, όμως, δεν θέλουν ούτε το ξενοδοχείο ούτε την κατάληψη…

Εγώ βλέπω ότι σε σχέση με το 2017 όσοι το υποστήριζαν αυτό, πλέον αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι χωρίς την κατάληψη θα είχε ήδη γίνει το ξενοδοχείο. Όλα αυτά τα πλάνα για δημοτική βιβλιοθήκη που ακούγονται δεν φαίνεται κάποιος να έχει την πολιτική βούληση και το σθένος να τα αξιοποιήσει. Οπότε, αυτό που παρουσιάζεται ως ψευτοδίλημμα είναι μάλλον το τελικό δίλημμα του κατά ποσό θα καταλάβει ο κόσμος ότι μόνο αν υπάρχει ένας ζωντανός χώρος, όπως ήταν η κατάληψη ή ανάλογα κοινωνικά κινήματα μέσα στις πόλεις, μπορούν αυτά να αναγκάζουν τους θεσμούς να υποχωρούν και να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία και ποια είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στον δημόσιο χώρο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις