Λινού: "Εάν κάποιος νοσήσει με γρίπη και κορονοϊό δύσκολα θα τα βγάλει πέρα"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στην γρίπη, τον κορονοϊό αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια:

«Δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κορονοϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης».

«Το να αποφεύγεις να κυκλοφορούν οι μεγάλοι άνθρωποι σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι πιο πολύ για να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερους στα νοσοκομείο και επομένως επικεντρώνεσαι στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη» επεσήμανε.

Αναφερόμενη στην έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σημείωσε: «Πάντα το ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, είτε λίγο ολιγοσυμπτωματικά, είτε και κάποια που για λόγους φοβίας ή άλλους λόγους δεν παρουσιάζονται ποτέ. Μία κανονική ιχνηλάτηση θα βοηθούσε».

«Μένοντας σε σπίτι χωρίς τεστ ένα παιδί που είναι θετικό δεν εκθέτει στην περίπτωση που είσαι θετικός στη σχολική κοινότητα αλλά μπορεί να εκθέσει πολλούς στην κοινωνία την οικογενειακή και προσωπική», είπε η κ. Λινού.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Εστιάζοντας στη λήψη περιορισμών η Αθηνά Λινού εξήγησε: «Χρειάζονται επιπλέον μέτρα εκτός lockdown τα οποία είναι ανώδυνα, μπορεί να έχουν κάποιο κόστος άλλα θα είναι μικρό για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Άμεση παρέμβαση στις μαζικές μεταφορές. Να απαγορευτούν οι όρθιοι. Υπάρχει κίνηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κίνητρα για να χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητό του. Επίσης χρειάζεται αξιοποίηση του υπαίθρου».

«Τα παιδιά πρέπει να κάνουν εμβόλιο»

«Ναι παιδιά θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο 100%, αυτό άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες, θα ήμουν όμως λίγο επιφυλακτική εάν η Πολιτεία δήλωνε ότι δεν υπάρχει επάρκεια», σημείωσε η κ. Λινού.

Ωστόσο, δημοσιοποιήθηκε και σχετική εγκύκλιος όπου αναφέρεται ποιοι θα πρέπει να κάνουν  το εμβόλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επηρεάζει το εμβόλιο της γρίπης κάποιον που έχει κορονοϊό η κ. Λινού απάντησε: «Από όσο ξέρω όχι. Ίσα ίσα αν εξελίσσεται ο Covid και μπορέσουμε να φτιάξουμε κάποια αντισώματα για τον ιό της γρίπης μπορεί και να βελτιωθεί η εικόνα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη».

«Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως εάν κάποιος νοσήσει και από την γρίπη και από τον κορονοϊό θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα».

Περισσότερα σε Ειδήσεις