18 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία και ανάδειξη του Φρουρίου Φορτέτζα και του αιγυπτιακού φάρου

Σύσκεψη για την προστασία και ανάδειξη του Φρουρίου Φορτέτζα και του αιγυπτιακού φάρου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ρεθύμνης

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την προώθηση του μεγαλόπνοου έργου της προστασίας και ανάδειξης του Φρουρίου Φορτέτζα αλλά και του αιγυπτιακού φάρου στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/10 στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Η προστασία και ανάδειξη του Φρουρίου Φορτέτζα, με εκτεταμένες παρεμβάσεις ανάπλασης και συντήρησης των κτισμάτων που υπάρχουν στο εσωτερικό του, των τειχών αλλά και του περιβάλλοντος χώρου αποτελεί ένα μεγαλόπνοο έργο, υψηλού κόστους, το οποίο τόσο ο Δήμος Ρεθύμνης όσο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία αξιολογούν ως έργο υψηλής προτεραιότητας για το Ρέθυμνο.

Η σύσκεψη αυτό το στόχο υπηρετεί όπως άλλωστε και οι μελλοντικές, αντίστοιχου περιεχομένου συναντήσεις εργασίας, για τη συχνότητα και τη σημασία των οποίων συμφώνησαν όλοι οι προαναφερθέντες εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να επιδιωχθεί και επιτευχθεί ο κοινό στόχος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διερεύνηση τρόπων υποβολής ολοκληρωμένης πρότασης από πλευράς Δήμου Ρεθύμνης και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανάδειξη του συγκροτήματος της Φορτέτζας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνης και η Τεχνική του Υπηρεσία έχει ήδη προβεί στην καταγραφή των απαιτούμενων μελετών και αναγκών για την προστασία και ανάδειξη του Φρουρίου.

Στη σημερινή σύσκεψη μάλιστα, παρουσιάστηκε η προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησε η Μηχανικός της ΤΥΔΡ κα Τζανακάκη Π., η οποία φορά τρία υποέργα:

  • την αποκατάσταση των τειχών
  • την αποκατάσταση των κτισμάτων και τις επεμβάσεις διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Φρουρίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προϋπολογιζόμενο κόστος για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την υλοποίηση των επεμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 18 εκατομμυρίων Ευρώ.

Στην ίδια σύσκεψη, εξετάστηκαν από τους εκπροσώπους της Αρχαιολογίας και του Λιμενικού Ταμείου, οι παράμετροι εξέλιξης της ανάπλασης του αιγυπτιακού φάρου που βρίσκεται στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, μνημείο για το οποίο και οι δύο υπηρεσίες συνομολόγησαν την σημαντική ιστορική , αρχιτεκτονική και πολιτισμική του αξία για το Ρέθυμνο και την Κρήτη καθώς και την επείγουσα ανάγκη προστασίας του.

Ως γνωστόν, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως ο επίσημος φορέας διαχειριστής της Χερσαίας Ζώνης και Λιμένος Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται δε, ότι προ μηνών εγκρίθηκε από το ΥΠΕΣ η ένταξη στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» , της πρότασης που είχε υποβάλλει το Δ.Λ.Τ.Ρ. για την χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης αιγυπτιακού φάρου ενετικού λιμένα Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 140.616,57 €.

Οι επιμέρους οριστικές μελέτες που θα εκπονηθούν, αφορούν την αρχιτεκτονική, γεωμετρική και δομική αποτύπωση του μνημείου, στατικές αναλύσεις για την αποτίμηση της στατικής επάρκειας καθώς και Η/Μ εγκαταστάσεις και φωτισμό του Μνημείου. Μάλιστα, λόγω της τεχνικής υποστελέχωσης του Λιμενικού Ταμείου, ζητήθηκε η συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών σε εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εξετάστηκαν από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι διαδικασίες εξέλιξης του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών και επισημάνθηκε πως όλη η διαδικασία τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και στις βασικές αρχές σχεδιασμού των παρεμβάσεων ανάπλασης του Φάρου, θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δοθέντος ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρεθύμνου, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αιγυπτιακός φάρος του νησιού κι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στη Μεσόγειο, σε αγαστή συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που είναι- όπως προαναφέρθηκε ο φορέας διαχείρισης του Λιμανιού και της χερσαίας ζώνης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρεθύμνης κου Γιώργη Χ. Μαρινάκη και τη συμμετοχή: Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων & κυκλοφοριακών θεμάτων κ. Α. Μαλά, του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας της πόλης και των προαστίων κ. Θ. Κρεβετζάκη, της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας & Εθελοντισμού κας Π. Μπιρλιράκη , της Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κουτσαλεδάκη Ρ. και της Προϊσταμένης του Δ.Λ.Τ.Ρ κας Δασκαλάκη Αθ., της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κας Τζιγκουνάκη Αν. και του Αρχαιολόγου κ. Γιαπιτζόγλου Κ., του Γενικού Γραμματέα Δ. Ρ. κ. Μ. Ρουσσιά, τη Δ/τριας Τεχνικών Υπηρεσιών .Ρ. κας Καμηλάκη Κ. και των Προϊσταμένων της ΤΥΔΡ κας Τζανακάκη Π. και Βώβου Ν.

Δήμος Ρεθύμνης

Περισσότερα σε Ειδήσεις