Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή - Δηλώσεις πολιτικών προσώπων μετά την ιστορική απόφαση

Ιστορική απόφαση - Εγκληματική οργάνωση 

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή μετά από απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ενώ ένοχοι κρίθηκαν και οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους πλην Σαντοριναίου και Τσακανίκα για τη δολοφονία Φύσσα.

Δυναμικά έδωσαν το "παρών" εκατοντάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, έξω από το Εφετείο Αθηνών, εν αναμονή της απόφασης στη δίκη της Χρυσής.

της Νατάσσας Βουδούρη

Μετά από πεντέμισι χρόνια η δικαιοσύνη έκρινε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή.

Ένοχος κρίθηκε ο Ρουπακιάς για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι πέντε χρυσαυγίτες για την επίθεση στους Αιγυπτίους αλιεργάτες.

Aντιφασιστικές πρωτοβουλίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου κινητοποιήθηκαν δυναμικά έξω από το δικαστήριο, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα "δεν είναι αθώοι, οι ναζί στην φυλακή".

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι η ευκαιρία μας, να σταματήσει ο φασισμός", δήλωσε διαδηλωτής.

Από πλευράς πολιτικών κομμάτων, το «παρών» στο Εφετείο Αθηνών έδωσαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. "Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό στη ζωή μας και μόνο μαζί, τελειώνουμε με τους νεοναζί", δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Από νωρίς το πρωί τέθηκαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με περίπου 2.000 αστυνομικούς περιμετρικά του κτιρίου. Κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από το Εφετείο και τον 'Αρειο Πάγο.

Δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας».

Δήλωση υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σχετικά με τη Χρυσή Αυγή

«Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

Δήλωση Φώφης Γεννηματά μετά την απόφαση του δικαστηρίου

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία.

Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

Περισσότερα σε Ειδήσεις