Σεισμός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος - Οδηγίες για τους πληγέντες

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα και την Τρίτη στην Χίο - Οι πληγέντες από τον σεισμό μπορούν από τη Δευτέρα 02/11/2020 να παραλάβουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου

Μετά τα σοβαρά προβλήματα αλλά και τις απώλειες που προκάλεσε ο σεισμός στην Σάμο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται και η Χίος καθώς πολλά είναι τα προβλήματα και οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο νησί.

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν στην Προκυμαία, στο ύψος του παλιού τελωνείου Χίου όπου υπάρχει ρήγμα μήκους περίπου 25 μέτρων -το οποίο σε ορισμένα σημεία φαίνεται να είναι πιο έντονο.

Επίσης, σπίτια στα μαστιχοχώρια, όπως σε Καλλιμασιά, Φλάτσια, και αλλού, υπέστησαν ρωγμές, ενώ υπάρχουν και σπίτια -κυρίως ακατοίκητα- των οποίων μέρος έχει πέσει.

Το φαινόμενο, επίσης, να “τραβιέται” η θάλασσα και στη συνέχεια να υπάρχει δυνατός κυματισμός παρατηρήθηκε στα λιμανάκια των ανατολικών ακτών του νησιού, μέχρι και την παραλία του Καρφά.

Οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας και του Αντιπεριφερειάρχη Χίου
  • Συντονισμός και άμεσος καθαρισμός εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτυού από καταπτώσεις
  • Σύσταση τριών ξεχωριστών κλιμακίων, αποτελούμενα από μηχανικούς και μέλη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, τα οποία προέβησαν σε ελέγχους σε δημόσια κτήρια (Δημόσιες Υπηρεσίες, Νοσοκομείο, Φοιτητικές Εστίες) και επισκέφτηκαν χωριά της νοτιοανατολικής Χίου, προκειμένου να διαπιστώσουν ζημιές σε ιδιωτικά κτήρια και ναούς και να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης
  • Όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια -ημερήσια και εσπερινά-, σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κτλ.) να παραμείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.
  • Οι πληγέντες από τον σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 02/11/2020 να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.
Οι οδηγίες προς τους πληγέντες από τον σεισμό
  • Τα σπίτια / κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό πριν να χρησιμοποιηθούν ξανά κατόπιν εγκρίσεώς του. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μέσα σε κτίριο / οικία που έχει υποστεί βλάβη.
  • Οι οδηγοί των οχημάτων πρέπει να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους.
  • Οι οδηγοί και οι πεζοί καλό είναι να αποφεύγουν να κινούνται σε παραλίες.
  • Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν, τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο.
  • Στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19, να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους καταφυγής (στα πάρκα και τις πλατείες).

“Στο site του Δήμου Χίου μπορείτε να ενημερώνεστε για οδηγίες σε περίπτωση σεισμού

(https://www.chios.gov.gr/dimotes/prostasia-tou-politi#seismoi) και για τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση νέου σεισμού.

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών καλείτε στο 100 την Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου ή το 199 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.”

Περισσότερα σε Ειδήσεις