Χαρδαλιάς - Χρυσοχοΐδης: Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας

Ενημέρωση για τα νέα περιοριστικά μέτρα από τον Νίκο Χαρδαλιά

Διευκρινίσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίς το μεσημέρι, έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικά με την αστυνόμευση αλλά και για τους εντατικούς ελέγχους που θα διενεργούνται από Δευτέρα.

Από Τρίτη 6 το πρωί σε όλη την επικράτεια:

Ειδικότερα τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Tα τέσσερα επίπεδα συγχωνεύονται κατά τον ακόλουθο τρόπο:
  • Τα δύο πρώτα συγχωνεύονται στο επίπεδο Α - Αυξημένης επιτήρησης
  • Τα δύο επόμενα επίπεδα συγχωνεύονται στο επίπεδο Β - Αυξημένου κινδύνου.

  • Στο επίπεδο Α στον Αθλητισμό επιτρέπονται προπονήσεις και δραστηριότητες χωρίς θεατές.
  • Στο επίπεδο Β στον Αθλητισμό απαγορεύονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός εξαιρέσεων. Επιτρέπονται αγώνες της superleague ποδοσφαίρου, η Α1 μπάσκετ και οι ευρωπαϊκοί αγώνες όπως Champions League και Europa League.

pinakas

Τι θα ισχύσει σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

  • Κλειστά θα είναι: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Ποιες επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές

Κανονικά θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα τα σχολεία, η βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Επίσης, ανοιχτά θα είναι τα κομμωτήρια και τα ξενοδοχεία.

Για τις συναθροίσεις
  • Στο επίπεδο Α: Μέχρι 50 άτομα, με υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου
  • Στο επίπεδο Β: Αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στα πλαίσια του Συντάγματος

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους πολίτες ότι μπορούν να καλούν στο 1520, προκειμένου να επιλύσουν προβληματισμούς σχετικά με τις επιχειρήσεις. Στην προσπάθεια μας να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία, τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν δύσκολα, αλλά δρούμε προληπτικά και ζητάμε την συνεργασία όλων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Όλη η αστυνομία είναι στο δρόμο και θα είναι στο δρόμο, προκειμένου να ελεγχθούν αν τηρούνται σωστά τα μέτρα. Είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι και θα είμαστε παντού από τη Δευτέρα. Συμπεριφορές να φεύγουμε σε άλλο νομό, όπου δεν θα ισχύουν τα μέτρα δεν θα είναι αποδεκτές, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα θα κλείσει ολόκληρη. Σκάβει τάφους όποιος δεν τηρεί τα μέτρα» δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις