Σεισμός - Σάμος: Μη κατοικήσιμα πάνω από τα μισά κτήρια του νησιού

Επιστολή απέστειλε ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου προς τον Πρωθυπουργό

Τραγικός είναι ο απολογισμός που προκύπτει από τις ζημιές που προκλήθηκαν στα κτήρια στην Σάμο μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα από τα 2036 κτίσματα που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς τα 1185 κρίθηκαν ακατάλληλα, τα 26 κατεδαφιστέα και τα 825 χωρίς κανένα πρόβλημα στατικότητας.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Δυτική Σάμο, ξεκίνησε η διαδικασία πρωτοκόλλου αυτοψίας επικινδύνων και ετοιμόρροπων κτιρίων προς κατεδάφιση. Μη κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν τα 792 από τα 1.226 κτίρια που έχουν ελεγχθεί, ενώ 434 έχουν χαρακτηριστεί ως κατοικήσιμα.

Επιστολή δημάρχου Ανατολικής Σάμου προς τον Πρωθυπουργό

Τις ανησυχίες του εκφράζει και ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τον δήμο για την στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό που έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2020 αλλά και τους πολλαπλούς μετασεισμούς στο νησί, είναι αδύνατον να καλυφθούν τόσο μεγάλες οικονομικές δαπάνες άμεσα για την επιτυχημένη αποκατάσταση των πληγέντων, πόσο μάλλον κατά την διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.

Η επιστολή του δημάρχου προς τον Πρωθυπουργό:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Σαν σήμερα, πριν από 108 χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου του 1912, η Σαμιακή Εθνοσυνέλευση κήρυξε την Ένωση «μετά του ελευθέρου,(τότε), Ελληνικού Βασιλείου».

Υπό άλλες συνθήκες η επέτειος θα εορταζόταν με την λαμπρότητα που της ανήκει και θα σας είχαμε απευθύνει πρόσκληση για να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις.

Δυστυχώς, η 108η επέτειος βρίσκει τη Σάμο και την κοινωνία να προσπαθεί να ανακάμψει από μια πολυεπίπεδη και πολύχρονη κρίση, όπως άλλωστε και η χώρα συνολικά.

Αυτό που διαφοροποιεί τη Σάμο, είναι ότι πέρα από τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, της πανδημίας, της εγγύτητάς της με την γείτονα αλλά και ενός σεισμού, για τα αποτελέσματα του οποίου έχετε ιδία άποψη λόγω της άμεσης επίσκεψής σας.

Γνωρίζετε ότι η τοπική κοινωνία των ακριτών της πατρίδας μας, παρά το υψηλό ηθικό της και το ανεπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης που διαχρονικά επιδεικνύει, είναι πληγωμένη και αντιμέτωπη με πλήρη οικονομική καταστροφή.

Είμαι βέβαιος, όπως άλλωστε διαφάνηκε και από τις δηλώσεις σας, ότι συμμερίζεστε την άποψη ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες και ήδη δώσατε τα πρώτα δείγματα γραφής με τις ενέργειες του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα επικίνδυνα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της απώλειας δύο ζωών μαθητών.

Πιστεύουμε όμως ότι για την ειδική περίπτωση της Σάμου και προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι και αυτονόητη και οφειλόμενη, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα:

  1. Λήψης οριζόντιων οικονομικών μέτρων για το σύνολο του πληθυσμού, (απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ, μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, χορήγηση άτοκων δανείων).
  2. Πλήρους αποζημίωσης και παροχής επιδοτήσεων όλων των επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων υπέστησαν τόσο τις συνέπειες του σεισμού όσο και του επακολουθήσαντος πλημμυρικού φαινομένου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία τους, άμεσα.
  3. Άμεσης εκκένωσης του υφισταμένου ΚΥΤ από τον αστικό ιστό της πόλης της Σάμου και μεταφορά όλων των μεταναστών – προσφύγων εκτός Σάμου.
  4. Της κατ’ εξαίρεση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για το Δήμο, τις δημόσιες υποδομές υγείας και εκπαίδευσης.
  5. Κατάρτισης ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Σάμου, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν πιλοτικό αναπτυξιακό μοντέλο, με χρηματοδότηση τόσο από εθνικούς, αλλά κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Θεωρώ ότι πολλά από τα ανωτέρω, αν όχι το σύνολο αυτών, έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο εκτίμησης και εξέτασης και από εσάς και από τους συνεργάτες σας.

Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα επιδείξει αντίστοιχη αμεσότητα και συνέπεια, με αυτή που επιδείξατε εσείς κατά την πρόσφατη κρίση που αντιμετώπισε το νησί μας.

Ευελπιστούμε, ότι οι συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα το 2021, επέτειο και των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα επιτρέψουν να εορταστεί η 109η επέτειος της Ένωσης της Σάμου με την μητέρα Ελλάδα, με την λαμπρότητα που της αρμόζει και ότι θα καταστεί δυνατό να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις

Περισσότερα σε Ειδήσεις