Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη για το Πολυτεχνείο

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα που είχε καταθέσει ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, για ανάκληση των απαγορευτικών μέτρων για τις συγκεντρώσεις ενόψει Πολυτεχνείου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσέφυγε στο ΣτΕ σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την οποία απαγορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Επομένως η εν λόγω απόφαση της Αστυνομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Τι υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες

Παράλληλα, εκτός από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και δύο πολίτες, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, κατά τους ίδιους, η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις