ΑΠΘ: Πώς ανιχνεύεται ο κορονοϊός στα λύματα της Θεσσαλονίκης

H επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ ανέπτυξε μια παγκοσμίως καινοτόμο μεθοδολογία του τρόπου με τον οποίο ανιχνεύεται ο κορονοϊός-Την εφαρμόζει για πρώτη φορά στα λύματα της Θεσσαλονίκης

H επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανέπτυξε μια παγκοσμίως καινοτόμο μεθοδολογία εξορθολογισμού του τρόπου με τον οποίο ανιχνεύεται το γονιδίωμα του κορονοϊού και την εφαρμόζει για πρώτη φορά στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στο πλαίσιο του σχετικού ρεπορτάζ της εκπομπής της ΕΡΤ3 «Όμικρον», ο Θεόδωρος Καραπάντσιος, καθηγητής του Τμήματος Χημείας «είναι μια διεθνής καινοτομία καθώς δημοσιεύσαμε σε ένα πολύ υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού την εργασία και αυτή τη στιγμή είμαστε βασική αναφορά», τόνισε σημειώνοντας ότι η επιστημονική ομάδα δέχεται μετρήσεις από τη Γαλλία, την Ολλανδία το τελευταίο διάστημα από το Βέλγιο και τη Βοστώνη.

Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Δόβα, αναπληρωτή Καθηγητή της Κτηνιατριακής ΑΠΘ, χρησιμοποιείται ένα καινούργιο μοριακό τεστ σε συνεργασία με μία νεοφυή εταιρεία της Κρήτης που παράγει ένζυμα στην Ελλάδα. Η επιστημονική μονάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη έμφαση λύματα από συγκεκριμένες μονάδες και εταιρείες.

«Για εμάς το πιο ενδιαφέρον ήταν όταν σε μία από αυτές τις εταιρείες εντοπίσαμε κορονοϊό στα λύματά τους, ενώ αυτοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Τελικά βρέθηκε ένας ασυμπτωματικός», προσθέτει ο Θ. Καραπάντσιος.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η παραπάνω διαδικασία προσφέρει αξιόπιστες αλλά και ακριβείς μετρήσεις και αυτό χάρη στο ιδιαίτερα ευαίσθητο μοριακό τεστ, το οποίο ανέπτυξε το ΑΠΘ σε συνεργασία με μια start up επιχείρηση από την Κρήτη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις