Πανελλήνιες 2021: Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων

Για πρώτη φορά ‒και μόνο για φέτος‒ οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής από τις 25 έως τις 30 Νοεμβρίου

Της Λυδίας Μπέντρος

Μετά τις αλλαγές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές τη φετινή σχολική χρονιά λόγω της τηλεκπαίδευσης, αλλαγές υπάρχουν και στις αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ενώ λοιπόν αυτές μέχρι σήμερα γίνονταν κάθε χρόνο τον Μάρτιο –λίγο πριν από τις εξετάσεις δηλαδή‒, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

Οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που βρίσκονται αναρτημένες στον παρακάτω σύνδεσμο (https://www.minedu.gov.gr).

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές του 2021

Αυτή, ωστόσο, αναμένεται ότι δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή για τις Πανελλαδικές του 2021. Σύμφωνα με συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αλλαγές θα γίνουν και στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, η υπουργός ανέφερε πως δεν θα υπάρξει οριζόντια βάση, αλλά αυτές θα συγκεκριμενοποιήθουν ανά τμήμα.

Όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο επαγγελματικής εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας τόνισε  πως οι μαθητές που τελειώνουν σε λίγο το πρώτο τετράμηνο του έτους δεν αποκλείεται να αξιολογηθούν φέτος με διαφορετική μέθοδο, εάν κάτι τέτοιο προκύψει από τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι ανησυχίες των εκπαιδευτικών για τις αλλαγές

Την ίδια στιγμή, ανησυχία εκφράζουν εκπαιδευτικοί για τις αλλαγές και τις επιπτώσεις της πανδημίας, και όχι μόνο, στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Φίλια, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου στον Πειραιά και φιλόλογος τα τελευταία 27 χρόνια, δήλωσε στο kedenews.gr: «Για τα παιδιά πιστεύω είναι ξεκάθαρο, ακόμα και Νοέμβρη μήνα, αν θα δώσουν Πανελλαδικές, δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι άλλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η ύλη. Θα πρέπει δηλαδή φέτος οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις να δώσουν σε μια ύλη υπερβολική, όπου δεν έχουν ξαναδώσει τα παιδιά πανελλαδικές».

Παράλληλα, η ίδια τόνισε τις δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω της τηλεκπαίδευσης, καθώς «εάν από κάθε σπίτι μαζί με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία χρειαστεί να συνδεθούν πέντε άτομα στο ίδιο δίκτυο, τότε δημιουργούνται προβλήματα και αδυναμίες σύνδεσης. Επίσης, τι γίνεται με τους μαθητές που δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση;».

Περισσότερα σε Ειδήσεις