Lockdown: Τα σενάρια για το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας

Σταδιακό θα είναι το «άνοιγμα» της χώρας ξεκινώντας πιθανότατα από τις 7 Δεκεμβρίου

Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να παραμένει επιβαρυμένη, τα σενάρια για το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας αλλά και την άρση του καθολικού απαγορευτικού lockdown τοποθετούνται από τις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Γ. Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπολίδη.

Παράταση αναμένεται λοιπόν, να πάρει το lockdown μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, ενώ μετά η αγορά και οι πολίτες θα αρχίσουν να κινούνται σταδιακά μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Η σειρά «ανοίγματος» της αγοράς 

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως έχει αναφερθεί είναι το άνοιγμα των σχολείων. Επομένως, αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου την αρχή να κάνουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, τα οποία κλείσανε και τελευταία.

Στην συνέχεια, σειρά έχει το λιανεμπόριο με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης τις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία και ενδεχόμενης λειτουργίας των Γυμνάσιων και Λυκείων. Τελευταία στην λίστα είναι η εστίαση, η οποία αποτελεί και εστία υπερμετάδοσης σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους.

Οι προβληματισμοί με την εστίαση 

Η εστίαση παραμένει ένας από τους πιο ευαίσθητους κλάδους καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας, καθώς πρόκειται για τον κλάδο που κλείνει αλλά και ανοίγει τελευταίο. Βασικός προβληματισμός είναι τα δεδομένα υπερμετάδοσης που έχουν προβάλλει πολλές επιστημονικές έρευνες. Μάλιστα, όταν ανοίξει η εστίαση η λειτουργία της θα γίνεται με περιορισμούς.

Ειδικότερα:
  • θα απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες στον χώρο
  • οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των 4 ατόμων
  • και δεν θα υπάρχει συνοδεία μουσικής στο χώρο

Την ίδια στιγμή, μπαρ, κέντρα διασκέδασης αλλά και πολύχωροι πολιτισμού αναμένεται να παραμείνουν κλειστά κατά την διάρκεια των γιορτών.

Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για να έχει μια εικόνα για την κατάσταση του ΕΣΥ, στην ιδιαίτερη επιβαρυμένη Θεσσαλονίκη αλλά και να συνομιλήσει με τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Ωστόσο, μετά την λήψη των τελικών αποφάσεων και το «άνοιγμα» της χώρας από το καθεστώς του lockdown δεν είναι απίθανη και η εφαρμογή του σχεδίου «ακορντεόν».

Περισσότερα σε Ειδήσεις