Πρωτοχρονιά με απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο δρόμων και SMS

Επανάληψη των μέτρων που ίσχυαν το διήμερο των Χριστουγέννων, «με ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ και στην αλλαγή του χρόνου», προανήγγειλε και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε ότι θα είναι απαραίτητη η αποστολή SMS και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν, ενώ τόνισε πως ενδεχομένως να υπάρξει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ για λόγους καθολικού ελέγχου. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως και τις 05:00 και την Πρωτοχρονιά. Τις ώρες αυτές οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημεία όπου εστιάζονται οι έλεγχοι των Αρχών είναι οι κεντρικοί άξονες, οι υπαίθριοι χώροι, οι πλατείες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η αστυνομία θα χτυπάει κουδούνια σπιτιών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. επανέλαβε ότι οι αστυνομικοί μπορούν να μπουν σε σπίτι μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ υπενθύμισε ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι με πολλά άτομα σε σπίτια.

Όσον αφορά στις παραβάσεις, ο Θοδωρής Χρονόπουλος τόνισε ότι οι πολίτες και οι καταστηματάρχες τηρούν στη συντριπτική πλειονότητά τους τα μέτρα, χαρακτηρίζοντας περιορισμένες τις 70-80 παραβάσεις - οι οποίες αφορούσαν τυχερά παιχνίδια και click away - σε σύνολο 190.000 ελέγχων.

Τα μέτρα

Όπως τα Χριστούγεννα, έτσι και την Πρωτοχρονιά θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, καθώς και η σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Μετακινήσεις εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση από νομό σε νομό. Ωστόσο, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Περισσότερα σε Ειδήσεις