Πόσο αύξησε η καραντίνα τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ

Αύξηση στη χρήση ουσιών εν μέσω καραντίνας 

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς οι περισσότεροι «έπεσαν» στα ναρκωτικά και τα αντικαταθλιπτικά κατά την περίοδο της καραντίνας.

Υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, αλλά και αύξηση 650% στην αμφεταμίνη και 37% στη μεθαμφεταμίνη, δείχνει η ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας. Σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έρευνα για τα Ναρκωτικά, μια ετήσια μελέτη των παγκόσμιων τάσεων χρήσης ναρκωτικών, αρκετοί άνθρωποι έχουν στραφεί σε ψυχοδραστικές ουσίες κατά την πανδημία. Στην έρευνα ρώτησαν περίπου 55.000 άτομα σε 11 κυρίως αναπτυγμένες χώρες, σχεδόν δύο στους πέντε ερωτηθέντες αύξησαν τη χρήση κάνναβης από την αρχή της πανδημίας.

Τα στοιχεία 

Η Αυστραλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 49%, με την Αμερική (46%) και τη Βρετανία (44%) να ακολουθούν. Οι ερωτηθέντες αποδίδουν τη μεγαλύτερη χρήση του ναρκωτικού στον επιπλέον ελεύθερο χρόνο και την πλήξη από τα lockdown. H χρήση των ναρκωτικών για πάρτι ωστόσο υποχώρησε έντονα, κυρίως γιατί εξαφανίστηκαν απότομα τα νυχτερινά κέντρων και τα φεστιβάλ, και οι έμποροι έχασαν την πρόσβαση στους πελάτες τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση ecstasy μειώθηκε κατά 41%, ενώ η κοκαΐνη μειώθηκε κατά 38% και η κεταμίνη κατά 34%.

Ελλάδα

Η εποχή του κορονοϊού και οι συνεχόμενες καραντίνες δημιούργησαν μία πολύ δυσοίωνη πραγματικότητα για τη χώρα.

Όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης στο iatropedia.gr, η ανάλυση το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το «άλμα» παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, με τη χρήση του ναρκωτικού να είναι κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, το Μάρτιο.

Σύμφωνα με την «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH – FIT), καταδεικνύουν διπλάσια ή και τριπλάσια αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, εξαιτίας της πανδημίας.

Ψυχοκοινωνική στήριξη πολιτών

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της στους πολίτες, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε πρόσφατα τη στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με έναν διακεκριμένο Καθηγητή Ψυχιατρικής. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών, μέσα στις ψυχοπιεστικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

Καραντίνα και αλκοόλ

Η καραντίνα έχει αυξήσει δραματικά την κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τον ψυχίατρο, υπεύθυνο της ιδιωτικής κλινικής Ψυχικής Υγείας «ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ», Mανόλη Δολαψάκη.  Όπως εξηγεί, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο τον ανδρών, καθώς και οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ποτό εν μέσω lockdown. Ο ειδικός θεωρεί, πάντως, ότι η έκταση των συνεπειών της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, θα φανούν μετά από δυο χρόνια.

Άνδρας πίνει αλκοόλ

Περισσότερα σε Ειδήσεις