Επιχείρηση "ανάσα": Σταματάει η νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στα Νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής

Επιχείρηση-ανάσα θέτει σε εφαρμογή η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη την εικόνα ύφεσης που παρουσιάζει αυτό το διάστημα η πανδημία κορονοϊού και την αυξημένη διαθεσιμότητα κλινών νοσηλείας.

Στο εξής νέα περιστατικά κορονοϊού δε θα εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής αλλά θα παραπέμπουν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι έτοιμο να εφαρμόσει το σχέδιο, όπως ανέφερε στο iatronet ο διοικητής του, Ευάγγελος Ρούφος. "Σήμερα έχουμε κάτω από τη μισή πληρότητα σε σχέση με τη μέγιστη δυνατότητα νοσηλείας. Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι. Ούτως ή άλλως, έχουμε νοσηλεύσει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς", τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο των νοσηλευόμενων σε απλά κρεβάτια COVID και ΜΕΘ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 40, όταν στο peak της πίεσης έφτασαν και τους 112. Στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένες οι 8 από τις 21 διαθέσιμες κλίνες.

Το σχέδιο, που μπαίνει σε εφαρμογή με πρωτοβουλία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων που δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια. Επίσης, ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας, στοχεύει να δώσει τις απαραίτητες "ανάσες" στο υγειονομικό προσωπικό, που εργάστηκε στα "κόκκινα" την περασμένη περίοδο, με συνεχόμενες βάρδιες, χωρίς άδειες και ρεπό.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κομοτηνής και συντονιστής για τον COVID-19, Γιώργος Πατλάκας είπε στο iatronet: "Σήμερα στέλνουμε πέντε από τους 15 ασθενείς με κορονοϊό. Η πρωτοβουλία αυτή μας δίνει ανάσες και μπορεί να μας επαναφέρει σε μια κανονικότητα, έπειτα από μια μακρά περίοδο έκτακτης ανάγκης, καθώς τα περιστατικά που νοσηλεύουμε μπορεί ακόμα και να μηδενιστούν".

"Τα νέα περιστατικά, που προσέρχονται ως ύποπτα, ακόμη και αυτά με θετικό rapid test, θα τα κρατάμε εδώ για λίγες ώρες ως μια μέρα και εφόσον προκύψει θετικό και το PCR τεστ, θα το μεταφέρουμε στην Αλεξανδρούπολη", διευκρίνισε ο ίδιος.

Η διάρκεια εφαρμογής του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το αν και πότε θα ξεσπάσει το αναμενόμενο τρίτο κύμα, με την πρόβλεψη να οργανωθούν εκ νέου κλινικές COVID με επάρκεια κλινών στα νοσοκομεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, εφόσον υπάρξει νέα έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις