Πώς το δεύτερο κύμα κορονοϊού επηρέασε την Θεσσαλονίκη μέσα από αριθμούς

Το πώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται στις περιγραφές των μελών της ερευνητικής κοινότητας του ΑΠΘ

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πολύ πιο φονικό από το πρώτο, δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος υγείας και τις αντοχές μιας συναισθηματικά και ψυχολογικά κουρασμένης κοινωνίας, που εξοικειώθηκε με τον θάνατο μέσα από προσωπικές απώλειες αγαπημένων προσώπων. Υποκλινόμαστε στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, γιατρούς και νοσηλευτές που υπερέβαλαν και υπερβάλλουν εαυτούς», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ανοίγοντας διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο «Η συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Ιδρύματος.

Παρουσιάζοντας τις πιο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες του ΑΠΘ στη μάχη της επιστήμης με τον κορονοϊό υπογράμμισε πως «η έννοια της ανταπόδοσης του δημόσιου πανεπιστημίου στην κοινωνία και την Πολιτεία που το στηρίζουν εκπληρώθηκε όσο ποτέ άλλοτε αυτή την περίοδο», καθώς «η διάδραση του πανεπιστημίου με την κοινωνία απέκτησε μια αμεσότητα, όταν η έρευνα βγήκε από το αποστειρωμένο περιβάλλον των εργαστηρίων και μπήκε στα σπίτια, στα νοσοκομεία», ενώ «εκατοντάδες μέλη της ερευνητικής μας οικογένειας με επιστημονικά δεδομένα έδωσαν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ζητήματα της πανδημίας».

Μεταλλίδης: Τα καταφέραμε, αντέξαμε

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο αν. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Συμεών Μεταλλίδης είναι ενδεικτικά της ασφυκτικής πίεσης που δέχθηκαν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Μέχρι και τον Ιούνιο στο ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, νοσηλεύτηκαν συνολικά 232 ασθενείς σε απλές κλίνες και 56 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η θνητότητα στις απλές κλίνες έφτασε το 8,1% και στις ΜΕΘ περίπου στο 53%, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Φτάσαμε στους 1.292 ασθενείς σε απλές κλίνες στο δεύτερο κύμα. Οι 128 ή το 9,9% διακομίστηκαν σε ΜΕΘ και απεβίωσαν 168 ή το 13,08%. Από τις 25 κλίνες ΜΕΘ στο πρώτο κύμα αναπτύχθηκαν 42 κλίνες ΜΕΘ στο δεύτερο κύμα, ενώ προοδευτικά στο νοσοκομείο μετατράπηκαν 8 κλινικές σε covid πτέρυγες και μία κλινική σε πτέρυγα για ύποπτα κρούσματα. Απέμειναν στο νοσοκομείο τρεις κλινικές για non covid περιστατικά. Αυτό δεν το ζήσαμε μόνο εμείς, το ίδιο συνέβη και με όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης», ανέφερε ο κ. Μεταλλίδης.

Σχετικά με τον αριθμό των νοσηλευομένων, την άνοιξη και το φθινόπωρο, γνωστοποίησε: «Στο πρώτο κύμα φτάσαμε στο μέγιστο να έχουμε 47 ασθενείς σε απλές κλίνες και νομίζαμε ότι φτάσαμε στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Στο δεύτερο κύμα φτάσαμε να νοσηλεύουμε 287 ασθενείς σε απλές κλίνες και ελπίζω να μη χρειαστεί να ξεπεράσουμε αυτά τα όρια. Αλλά τελικά τα καταφέραμε, αντέξαμε σε αυτή τη διαδικασία, χάρη στους ανθρώπους του νοσοκομείου, υγειονομικούς που εργάστηκαν αγόγγυστα όλο αυτό το διάστημα».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε πως παρά την πίεση υπήρξε συμμετοχή της κλινικής του ΑΠΘ και στο ερευνητικό κομμάτι και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δημοσίευση περιστατικού «για την ασθενή νούμερο τρία στην κλινική μας και νούμερο πέντε στην Ελλάδα, μια γυναίκα που ήταν συνδεδεμένη με το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα, δεν είχε κανένα πρόβλημα αλλά ξαφνικά την έκτη μέρα παρουσίασε βαριά επιπλοκή, μια αυτοάνοση θρομβοπενική μορφή», την κλινική μελέτη για το μόνο εγκεκριμένο φάρμακα remdesivir, όπου «η Α' Παθολογική κλινική συμμετείχε και ενέταξε το 1% των ασθενών παγκόσμια και ποσοστό 10% του συνόλου από την Ευρώπη», μελέτη για την χρήση κολχικίνης σε ασθενείς κορονοϊού κ.α.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στην ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ επισήμανε πως «από κλινικής και επιδημιολογικής σκοπιάς η μελέτη συνιστά πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η αξία της, το πόσο σημαντικές είναι οι πληροφορίες που παίρνουμε από τη μελέτη, αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας».

«Στη βιομηχανική παραγωγή η μικροβιοκτόνος μάσκα του ΑΠΘ»

Τη μικροβιοκτόνο μάσκα που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του ΑΠΘ ως ασπίδα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας παρουσίασαν οι δημιουργοί της, καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής Παναγιώτης Γκιβίσης και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χρήστος Αντωνόπουλος.

Πρόκειται για μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα.

«Με τη συσκευή VITER 1 GR μετατρέπουμε την παθητική προστασία σε ενεργητική, ενώ παράλληλα αντιστεκόμαστε σε ένα ύπουλο χαρακτηριστικό του κορωνοϊού την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων», εξήγησε ο κ. Γκιβίσης.

Η πρωτότυπη συσκευή δοκιμάστηκε πολλές ώρες και είναι αποτελεσματική, ενώ αυτές τις μέρες γίνονται εντατικές δοκιμές στο τελικό βιομηχανικό πρότυπο που έχει συνολικό βάρος 1 κιλού και είναι στο ¼ του μεγέθους τους εργαστηριακού πρωτοτύπου. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία πιστοποίησης, έχει ετοιμαστεί ο τεχνικός φάκελος και κάνουμε εντατικές δοκιμές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύουμε πως θα πάμε σε μία βιομηχανική παραγωγή, για να δώσουμε τη βοήθεια που χρειάζονται όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή», γνωστοποίησε ο κ. Αντωνόπουλος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις