38.600 θέσεις εργασίας με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ

Ποια είναι τα επτά ανοικτά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν εργοδότες και επιχειρήσεις

Συνολικά 38.600 θέσεις εργασίας προσφέρονται από τον ΟΑΕΔ μέσω των επτά ανοικτών προς υποβολή αιτήσεων προγραμμάτων απασχόλησης. Τα ποσοστά της επιχορήγησης, ανάλογα με το κάθε πρόγραμμα, κυμαίνονται από το 60% έως και το 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. Η «kedenews» παρουσιάζει αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά των εν λόγω προγραμμάτων, μέσω των οποίων μπορούν να ωφεληθούν εργοδότες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα

Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, αφορά σε 8.000 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, αλλά αυξάνεται σε 15 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος, πρόσφατα αυξήθηκε η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 500 στα 750 ευρώ μηνιαία (στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας).

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις απασχόλησης μετά το τέλος των προγραμμάτων, απλουστεύονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής και επιταχύνονται οι διαδικασίες ένταξης και πρόσληψης.

Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων «Επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»

Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία 9.200 νέων θέσεων εργασίας με κατώτατο μισθό 830 ευρώ και επιδότηση 80% (ανώτατο όριο τα 830 ευρώ τον μήνα) για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου και ενισχυμένου «Προγράμματος μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Αυτό σημαίνει ότι για κάθε πρόσληψη το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης των εργοδοτών ανέρχεται σε 826 ευρώ μηνιαίως και σε 11.564 ευρώ ετησίως.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Στο πρόγραμμα επήλθαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων, οι εξής βελτιώσεις:

- Καθορίστηκαν στα 830 ευρώ τον μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται (περίπου 700 ευρώ καθαρά).

- Αυξήθηκε στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων.

- Αφαιρέθηκε ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως δέκα άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από τον αριθμό του προσωπικού τους.

- Αφαιρέθηκε ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον δύο μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

- Καταργήθηκε η τρίμηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της δωδεκάμηνης επιχορήγησης.

Πρόγραμμα 5.200 θέσεων στον ιδιωτικό τομέα

Με το εν λόγω πρόγραμμα διατίθενται 5.200 νέες θέσεις εργασίας με αυξημένη επιδότηση έως 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για πτυχιούχους ανέργους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα έως 39 ετών που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις σε εννέα κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης. Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος είναι 15 μήνες.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβαθμίστηκε πρόσφατα ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό. Οι βελτιώσεις που έχουν επέλθει είναι οι εξής:

* Έχουν διευρυνθεί από 4 σε 9 οι κλάδοι έξυπνης εξειδίκευσης. Προστέθηκαν επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα σε: 1) ενέργεια, 2) βιοεπιστήμες και υγεία – φάρμακα, 3) περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη – κλιματική αλλαγή, 4) πολιτισμός, τουρισμός, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και 5) επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, πέραν όσων δραστηριοποιούνται σε 6) μεταποίηση – βιομηχανία, 7) τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, 8) υλικά – κατασκευές και 9) μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).

* Έχει αυξηθεί το ποσό της επιχορήγησης από το 50% στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού -και μη- κόστους και το ανώτατο όριο από τα 600 στα 700 ευρώ τον μήνα για τους κατόχους πτυχίου και από 700 στα 750 ευρώ για τους κατόχους μεταπτυχιακού. Παραμένει στα 800 ευρώ το μήνα το ανώτατο όριο για τους κατόχους διδακτορικού. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, σημειωτέον, συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματος Αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

* Έχει αφαιρεθεί η τρίμηνη δέσμευση μετά τους πρώτους 15 μήνες απασχόλησης.

Πρόγραμμα απασχόλησης 3.500 πτυχιούχων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα

Το Πρόγραμμα Πτυχιούχων Ανέργων 22 έως 29 ετών αφορά σε 3.500 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας δέκα μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 € μηνιαίως. Για κάθε ημέρα απασχόλησης υπαλλήλων λιγότερη των 25 ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

Οι αποζημιώσεις Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας συμπεριλαμβάνονται στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των μηνών που καταβάλλονται. Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης. Η διάρκεια της επιχορήγησης / προγράμματος ορίζεται στους δέκα μήνες.

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης (ημερολογιακά).

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 22 έως 29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 στο οποίο έχει αναρτηθεί η εντολή κενής θέσης από την επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, ως άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ωφελούμενοι του προγράμματος, νοούνται οι κάτωθι κατηγορίες:

1. Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) ή απόφοιτοι που διαθέτουν βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους, ηλικίας 22 έως 29 ετών (να έχουν συμπληρώσει δηλαδή έως και το 29ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 30ό κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία).

2. Πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής που διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον ΔΟΑΤΑΠ.

ΟΑΕΔ

Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: α) κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα και γ) επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Ωφελούμενοι είναι άτομα ηλικίας 55 έως 67 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών και να έχουν, μεταξύ άλλων, τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα, κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως. Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης τόσο για τους μισθωτούς όσο και τους ημερομισθίους, το ανώτερο, μέχρι είκοσι πέντε 25 ημέρες ασφάλισης. Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης μειώνεται κατά 1/25, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά.

Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει ο δικαιούχος εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του αρχικού 12μήνου απασχόλησης.

Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 3.000 ανέργους 18 - 30 ετών

Οι εργοδότες μπορούν να ωφεληθούν από το νέο «Ειδικό πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18 έως 30 σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και η αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

Το πρόγραμμα διαρκεί συνολικά επτά μήνες. Από τον ΟΑΕΔ καταβάλλονται σε 3.000 ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και Επιδόματος Αδείας.

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, ως εξής:

* Για εργοδότες με προσωπικό έως 3 άτομα ο ανώτατος αριθμός ωφελουμένων είναι ένα άτομο.

* Για εργοδότες με προσωπικό από 4 έως 9 άτομα ο ανώτατος αριθμός ωφελουμένων είναι 2 άτομα.

* Για εργοδότες με προσωπικό από 10 έως 19 άτομα ο ανώτατος αριθμός ωφελουμένων είναι 3 άτομα.

* Για εργοδότες με προσωπικό από 20 έως 30 άτομα ο ανώτατος αριθμός ωφελουμένων είναι 5 άτομα,

* Για εργοδότες με προσωπικό από 31 έως 50 άτομα ο ανώτατος αριθμός ωφελουμένων είναι 8 άτομα.

* Για εργοδότες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων ο ανώτατος αριθμός ωφελουμένων είναι 2 άτομα, μπορεί να ανέλθει στο 20% του απασχολούμενου προσωπικού και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 20 ατόμων.

Πρόγραμμα πρόσληψης 1.200 ανέργων ΑμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων και νεαρών παραβατικών

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας, με την πρόσληψη άνεργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο με επιδότηση που φτάνει μέχρι και το 90%...

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

α) Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και

β) σε νομικές οντότητες οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα είτε είναι επιχειρήσεις ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, είτε είναι φορείς και Οργανισμοί του δημοσίου τομέα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης/φορέα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Σε περίπτωση που η επιχείρηση/φορέας έχει προβεί σε μείωση προσωπικού, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα όπου θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες.

*όπως δημοσιεύθηκε στην kedenews που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο

Περισσότερα σε Ειδήσεις