Κωνσταντέλλος: «Θέλουμε ο δήμος μας να αποτελέσει πρότυπο πράσινης πόλης»

Με τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης να έχει καταφέρει να πρωτοπορήσει στον τομέα της ανακύκλωσης αλλά και του σεβασμού προς το περιβάλλον, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλάει στο kedenews για τις δράσεις της δημοτικής αρχής αλλά και τα σχέδιά της για ένα πιο «πράσινο» μέλλον της πόλης.

Συνέντευξη στη Λυδία Μπέντρος

Είστε από τους δήμους που πρωτοπορούν όσον αφορά τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Πώς ξεκίνησε το εγχείρημά σας για τους καφέ κάδους; Υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες;

Οι καφέ κάδοι και η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων είναι μόνο ένα από τα συνολικά επτά ρεύματα που συλλέγουμε ξεχωριστά στον δήμο μας. Η δράση ξεκίνησε σε συνεργασία με κορυφαίους πανεπιστημιακούς συνεργάτες και χτίζεται μεθοδικά, με στόχο σύντομα να υπάρχουν καφέ κάδοι σε όλα τα νοικοκυριά του δήμου. Η αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και δεν αρκεί η προμήθεια και διανομή των καφέ κάδων στα σπίτια.

Χρειάζεται εντατική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συστηματική αποκομιδή αλλά και το συχνό πλύσιμο των κάδων, και βεβαίως χρειάζεται να χτιστεί μια σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τους κατοίκους, για να πειστούν πως οι κόποι τους δεν πάνε χαμένοι.

Εμείς στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης επεκτείνουμε το πρόγραμμα σταδιακά. Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2018 με τις επιχειρήσεις εστίασης και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και σταδιακά επεκτείνεται στους οικιακούς χρήστες της πόλης. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η ένταξη δύο νέων περιοχών του δήμου στο πρόγραμμα και η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θετική. Θα έλεγα πως εισπράττουμε πίεση από τους κατοίκους να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το προϊόν που συλλέγουμε, το διαθέτουμε μαζί με τα πράσινα απόβλητα για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας, με πιστοποίηση από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΔΗΩ), ενώ σήμερα το προϊόν είναι σε διαδικασία να πάρει την πιστοποίηση Ecolabel.

Η παραγωγή γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία WATT Α.Ε. στο Κορωπί και το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού διαθέτουμε 10.000 τόνους πράσινα και βιοαπόβλητα ετησίως και το τελικό προϊόν διατίθεται στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα πωλείται στην αγορά με δημοπρατική διαδικασία, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της κυκλικής οικονομίας.

Ο δήμος ολοένα και αυξάνει τα ποσοστά ανακύκλωσης κάθε χρόνο. Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέχρι το τέλος του 2022, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εφαρμογή του προγράμματος των καφέ κάδων;

Μέχρι τα μέσα του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση των προγραμμάτων των καφέ κάδων, με 5.200 μικρούς και μεσαίους κάδους, αλλά και το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, μέσω του οποίου διαθέτουμε σε κάθε νοικοκυριό τα μέσα να διαχωρίζει εντός του σπιτιού του τα οικιακά απορρίμματα σε επτά ξεχωριστά ρεύματα ‒ τα πράσινα, τα βιοαπόβλητα, το χαρτί, τις συσκευασίες, τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, τα γυάλινα δοχεία και τα σύμμεικτα. Το κάθε ρεύμα συλλέγεται ξεχωριστά και ζυγίζεται και χρεώνεται κατά την αποκομιδή, προκειμένου να καταγράφουμε τις ποσότητες που ανακυκλώνει κάθε νοικοκυριό σε κάθε ρεύμα. Στη συνέχεια δημιουργούμε συστήματα για την επιβράβευση των πολιτών ανάλογα με τα ποσοστά των απορριμμάτων που ανακυκλώνουν, και εντός του 2021 αναμένουμε να επιτρέψει η νομοθεσία τη μείωση των δημοτικών τελών σύμφωνα με τα ποσοστά ανακύκλωσης.

Ποιο είναι το όραμά σας ως δημάρχου και ποιοι οι στόχοι του δήμου για την ανακύκλωση; Έχετε κάποια άλλα προγράμματα στην ατζέντα σας που θέλετε να εφαρμόσετε;

Μέχρι το τέλος του 2023 προγραμματίζουμε να εκτρέπουμε από την ταφή το 60-70% των οικιακών απορριμμάτων της πόλης μας. Γενικότερα, το όραμά μας ως δημοτική αρχή του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης είναι να εναρμονιστεί πλήρως η κάθε ενέργεια του δήμου στις αρχές της αειφορίας και να εξυπηρετεί η κάθε δράση μας την τριπλή τελική γραμμή (triple bottom line) ‒ τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία. Με συμμάχους την τεχνολογία, την καλή πίστη των συμπολιτών μας και τη σκληρή και μεθοδική δουλειά, έχουμε θέσει στόχο να κάνουμε τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης δήμο πρότυπο, μια πόλη πράσινη, ευφυή και αποτελεσματική.

Περισσότερα σε Ειδήσεις