"Καμπανάκι" Τσιόδρα για 7.000 - 8.000 κρούσματα - 1.151 νέα κρούσματα σήμερα

Τις ανησυχίες του εξέφρασε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ αυξάνονται τα νέα κρούσματα στην χώρα

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 1.151 το τελευταίο 24ώρο στην χώρα μας, τους διασωληνωμένους στους 246 ενώ σημειώθηκαν 27 νέοι θάνατοι, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Ειδικότερα, τις ανησυχίες του εξέφρασε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για 7.000 έως και 8.000 σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε για τις μεταλλάξεις πως «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη) έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ανέρχονται σε 4.000, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την περιοχή -όπως είχε δηλώσει και υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας- ενώ πρόσθεσε πως «αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη) έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα».

Τα στοιχεία των ενεργών κρουσμάτων στην Αττική
  • Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,
  • Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
  • Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
  • Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
  • Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
Αύξηση των κρουσμάτων σε 7.000 - 8.000 την εβδομάδα

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι στην Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, ωστόσο, ότι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT αγγίζει το 1,1, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000.

Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ τα λύματα είναι πολύ καλύτερα. Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.

Αναφορικά με τις νέες νοσηλείες, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σχετικά με τις ΜΕΘ στην Αττική η πληρότητα είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%.

«Έχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα έχουμε 1562 νοσηλευόμενους . Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι άνω των 55 ετών αποτελεί το 75% των νοσηλευομένων» είπε για να προσθέσει «Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει ένα ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω και τις τελευταίες εβδομάδες ευτυχώς δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό».

«Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού»

Περισσότερα σε Ειδήσεις