Κακοκαιρία «Μήδεια» - Έρχεται στη χώρα με ψύχος και χιόνια

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας να προκαλούν την κακοκαιρία «Μήδεια»

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», την Πέμπτη αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Προειδοποίηση από Καλλιάνο

Προειδοποίηση για ισχυρό χιονιά και μάλιστα με διάρκεια που όμοιο του δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα απευθύνει μέσω ανάρτησής του ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«H κακοκαιρία «Μήδεια» θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Kαλό θα είναι, επειδή το ψύχος θα έχει διάρκεια περίπου μια εβδομάδα (από το Σάββατο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή), να λάβετε τα μέτρα σας:

- Οι αγρότες να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό

- Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι και πετρέλαιο

- Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος

- Οπωσδήποτε θα χρειαστούν αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά)

- Προσοχή, οι δήμοι να μεριμνήσουν για τους άστεγους και τα αδέσποτα. Ξέρω έχουμε μπροστά μας την πανδημία αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες ή κλειστά γυμναστήρια ώστε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους.»

Περισσότερα σε Ειδήσεις