Καστελλόριζο: Το πρώτο νησί COVID free!

Πνοή αισιοδοξίας στη μάχη κατά της πανδημίας εμπνέει ο μαζικός εμβολιασμός (κατά 90%) στο Καστελλόριζο, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους. Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν στο νησί όπως ισχύει και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής Α. Βατόπουλος υπάρχουν ακόμη μελανά σημεία αναφορικά με το εμβόλιο.

Της Νατάσσας Βουδούρη 

Σε συνομιλία με τoν Αντιδήμαρχο Επικοινωνίας και Τουρισμού Στράτο Αμύγδαλο αναφορικά με την επιτυχή αποστολή των εμβολιασμών μας είπε ότι εμβολιάστηκαν ακόμη και άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης μας δήλωσε ότι «υπήρξε η μέριμνα σε περίπτωση που περισσέψουν κάποιες δόσεις εμβολίων να πάνε στον στρατό και στο σώματα ασφαλείας»

«Αλλαγή ψυχολογίας των κατοίκων»

Η ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων του νησιού άλλαξε προς τη θετική πλευρά καθώς σύμφωνα με τον Σ. Αμυγδαλο.

«Ξεφύγαμε από μια κατάσταση, όσο αφορά την ανασφάλεια και το φόβο, βλέποντας τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επειδή εμείς κάναμε το εμβόλιο δεν σημαίνει όμως ότι δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι ψυχολογικά αισθανόμαστε καλύτερα, γιατί εξαιτίας των ιατρών δομών του νησιού είχαμε το άγχος, πως θα το διαχειριστούμε. Από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα πάνε και τα πράγματα με τη σεζόν που έρχεται».

«Συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα»

Τα μέτρα όπως μας εξηγεί ο Αντιδήμαρχος του νησιού παραμένουν σε ισχύ.

«Κανονικά φοράμε τη μάσκα μας. Όλα κλείνουν στις 9 το βράδυ, φαγητό και καφές μόνο σε πακέτο. Υπάρχει έλεγχος και από την αστυνομία. Έτσι θα κυλήσουν τα πράγματα και το επόμενο διάστημα, δεν αλλάζει κάτι. Ούτε επιδιώκουμε να περάσουμε κάτι επειδή είμαστε εμβολιασμένοι. Είμαστε υπέρ των μέτρων για να είμαστε 100% σίγουροι για την υγεία των δημοτών μας».

«Δεν είχαμε καμία παρενέργεια κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού»

Το kedenews επικοινώνησε και με τον Γενικό Χειρούργο και Υπεύθυνο εμβολιαστικού κέντρου του Καστελλόριζου Στράτο Στρατόπουλο, περιγράφοντας την διαδικασία του εμβολιασμού.

αναβάλλονται όλοι οι εμβολιασμοί στην Αττική

«Ήταν μαζικός εμβολιασμός και δεν είχαμε καμία παρενέργεια. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν 10 ημέρες. Tο εμβόλιο έχει 96% αποτελεσματικότητα. Στο ποσοστό 4% υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει κάποιος ενώ έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με την Pfizer».

«Χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας για την ανάπτυξη του εμβολίου»

καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Άλκης Βατόπουλος,Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας στο kedenews ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η ανάπτυξη των εμβολίων θέλει περίπου ένα μήνα από τον εμβολιασμό. Μπορεί να μην πιάσει το εμβόλιο για οποιοδήποτε λόγο. Έχει 95% ευαισθησία άρα μπορεί κάποιος να μην αναπτύξει αντισώματα. Επίσης δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν αυτός που έχει εμβολιαστεί μπορεί να είναι φορέας του ιού, χωρίς να αρρωσταίνει ο ίδιος», δήλωσε στο kedenews.

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η είδηση του μαζικού εμβολιασμού

Το νησί αποτελεί και πάλι φάρο ελληνικού προορισμού. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρεται στην στρατηγική εμβολιασμού της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για συγκεκριμένη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, αφού τα ακριτικά νησιά επελέγησαν ως κύρια σημεία για τον πρώτο και τον δεύτερο εμβολιασμό».

Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι «ενόψει της ανάκαμψης του τουρισμού, το να προσφέρει, κανείς, περιοχές «Covid free» αποτελεί μια εξαιρετική προστιθέμενη αξία, η οποία φέρνει πλούτο και παραγωγική ώθηση».

Καστελόριζο δημοσίευμα

Περισσότερα σε Ειδήσεις