ΔΣΑ: Αποτροπιασμό για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, τόσο το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΔΣΑ, αρχικά "εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι, των οποίων γίναμε μάρτυρες στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021)" και προσθέτει πως τα ανωτέρω φαινόμενα, τα οποία συνοδεύτηκαν από καταγγελλόμενες ενέργειες της αστυνομίας για παρεμπόδιση πραγματοποίησης ειρηνικής δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης των προσαχθέντων / συλληφθέντων σε συνήγορο, δεν έχουν καμία θέση σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα".

Εν συνεχεία, επισημαίνει ότι "τα αστυνομικά όργανα έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα ειρηνικής συνάθροισης (άρθρο 11 του Συντάγματος) και ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης. Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου".

Τέλος, ο ΔΣΑ ζητά από τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές Αρχές "να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν".

Περισσότερα σε Ειδήσεις