Χανιά:...Κρύφτηκε φέτος η καμήλα λόγω κορονοϊού - Κούλουμα με ''βαθύ κόκκινο''

Το Διονυσιακό έθιμο της Καμήλας, που πρωτοεμφανίστηκε το 19ο αιώνα, αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια κάθε Καθαρά Δευτέρα στις Στέρνες Ακρωτηρίου και στο χωριό Κάϊνα του δήμου ΧανίωνΦέτος, όμως, η καμήλα ...κρύφτηκε λόγω πανδημίας. Λογικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι το δρώμενο απαιτεί την παρουσία και συμμετοχή πολλών ανθρώπων από διάφορες γειτονιές του Δήμου, κάτι που θεωρείται απαγορευτικό.

Το παραδοσιακό γλέντι που στήνεται –στο πλαίσιο του εθίμου- και διαρκεί μέχρι το βράδυ, θα το στερηθούν για 2η χρονιά οι ντόπιοι, αφού και πέρυσι με κυβερνητική απόφαση είχαν ακυρωθεί σε όλη την Ελλάδα οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Είθισται η καμήλα να κατασκευάζεται από μια ξύλινη σκάλα, δύο καλάθια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, ένα παλιό χαλί και το σκελετό του κεφαλιού στον οποίο και τοποθετούνται συνήθως ως μάτια δύο μανταρίνια και κάποιες φορές πορτοκάλια.

Πολλοί ντόπιοι ντύνονται με πρωτότυπες αυτοσχέδιες στολές και ακολουθούν την πορεία της. Οι μεταμφιεσμένοι έχουν κρεμασμένα επάνω τους κουδούνια προβάτων και προβιές ζώων. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι παραδοσιακοί μεζέδες της Καθαράς Δευτέρας και φυσικά άφθονη τσικουδιά.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Χανίων, Ιωάννης Γιαννακάκης, μίλησε στο kedenews για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό αλλά και την ένταξη των Χανίων σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου (''βαθύ κόκκινο''), που τελικά δεν αποφεύχθηκε. Σημειωτέον, τα νέα απαγορευτικά μέτρα στα Χανιά τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο 13 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Το κλίμα, παρά τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας, είναι γενικά αισιόδοξο στην περιοχή, μας εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης, καθώς ο ζεστός καιρός βοηθά τον κόσμο να αθλείται έξω ή να χαλαρώνει κάνοντας  βόλτες στην παραλία και το Λιμάνι ενώ ταυτόχρονα -σε αντίθεση με μεγάλα αστικά κέντρα-έχει την πολυτέλεια να επιλέγει ανάμεσα στους πολλούς κοινόχρηστους χώρους που διαθέτει ο δήμος, χωρίς να συνωστίζεται.

Τα πολλά προάστια και το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπερσυγκεντρωτισμός είναι και αυτά που βοηθούν τον κόσμο να κρατά τις ισορροπίες, επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος βέβαια συνιστά στους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, πειθαρχημένοι και να τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Φέτος, λόγω των ειδικών μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό του κορονοϊού, ο Δήμος αποφάσισε να απευθύνει διαδικτυακά κάλεσμα στους κατοίκους με το σλόγκαν ‘’ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ’’ με ένα  μεγάλο ψηφιακό πάρτι και την επιβράβευση παιδιών με τις πιο ευφάνταστες αποκριάτικες στολές.

Mικρά και μεγάλα παιδιά επιστρατεύουν τη φαντασία τους και φτιάχνουν με τα δικά τους υλικά τη στολή και την αποκριάτικη μάσκα που θέλουν. Έπειτα μπορούν να φωτογραφηθούν και να στείλουν τη φωτογραφία τους στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, στην ψηφιακή φόρμα: https://bit.ly/3cftBAD”. Αποστολή φωτογραφιών έως και τις 15/3/2021.

ΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΕ ΜΩΒ ΦΟΝΤΟ

Επίσης, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. του Δήμου Χανίων δημιούργησε ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο project με τίτλο Αναγέννηση, το οποίο θα προβληθεί απόψε στις 21:00 από το site του Δήμου  https://www.chania-culture.gr/.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού, η δημιουργία αυτού του φιλμ προέκυψε από την ανάγκη για έκφραση και δημιουργία αλλά και από τη σιωπή μιας εορταστικής περιόδου. ‘’Η τέχνη, τα συναισθήματα παραμένουν πάντα ζωντανά κι εμείς αυτό θέλουμε να πετύχουμε αυτές τις δύσκολες ώρες που βιώνει η χώρα κι η κοινωνία μας. Σκεφτείτε ένα πίνακα να ζωντανεύει. Τι σκέφτεται το πρόσωπο που κρύβεται μέσα σε αυτόν;  Έτσι κι εμείς σήμερα που βρισκόμαστε πίσω από ένα γυαλί θέλουμε πιο πολύ από ποτέ να βγούμε έξω και να εκφραστούμε’’ , περιγράφει στo kedenews o κ. Γιαννακάκης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις