Παράταση lockdown και νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» - SOS για την Κεντρική Μακεδονία

Ενημέρωση για την πορεία διασποράς του κορονοϊού στη χώρα από το υπουργείο Υγείας - Σταθεροποιείται ο δείκτης θετικότητας -  Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα μέτρα του lockdown

Στην ενημέρωση συμμετέχουν, όπως συνηθίζεται, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία 

Αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε πως υπάρχει εικόνα σταθεροποίησης πρώτη φορά σήμερα, μετά από επτά εβδομάδες. Ιδιαίτερα στάθηκε στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος μετά από αρκετό διάστημα σταθεροποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο 6%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

«Επτά στους δέκα νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ τόνισε πως κατά τη χθεσινή εφημερίδα στο Αττικό παρατηρήθηκε μια μείωση εισαγωγών.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό με 3.000 ενεργά κρούσματα, επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιεστούν τα νοσοκομεία στη συμπρωτεύουσα.

Μαγιορκίνης: Εύκολη η διαδικασία των self test

Στην πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται το σύστημα Υγείας αναφέρθηκε ο κ. Μαγιορκίνης, λέγοντας πως έχει παρατηρηθεί επιβάρυνση σε ποσοστό 10% στα ενεργά κρούσματα.

Σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των θανάτων. Στην Αττική η επιδημία έδειξε μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20% στα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα.

Οι εκτιμήσεις της επιδημιολογικής καμπύλης δείχνουν ήπιες στάσεις σταθεροποιησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Μία στις πέντε άτυπες συναντήσεις τεσσάρων ατόμων θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των self test είπε πως μέσω μιας διαδικασίας εκμάθησης που διαρκεί δύο λεπτά μέσω βίντεο, θα μπορέσει κάθε πολίτης να πάρει με ασφάλεια δείγματα με τα self test.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο στις 6 το πρωί

Την παράταση του lockdown σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.Παράλληλα, ανακοίνωσε πως πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο».

Πρόκειται για:

Π.Ε Κοζάνης (αύξηση 81,8%)

Π.Ε. Πέλλας (αύξηση 101,9%)

Δήμος Γρεβενών

Δήμος Κιλκίς (αύξηση 129,4%)

Δήμος Βέροιας (αύξηση 116,2%)

Περισσότερα σε Ειδήσεις