Λέσβος: Ηχηρό όχι σε νέα υπερδομή – Ανεπιθύμητοι Μηταράκης και Ευρωπαία Επίτροπος

Την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. για την δημιουργία δύο νέων δομών σε Λέσβο και Χίο, ανακοίνωσε από τη Μυτιλήνη, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ενώ με πορεία διαμαρτυρίας, απάντησαν στην επίσκεψη Γιόχανσον-Μηταράκη, πολίτες και φορείς της Λέσβου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ξεκαθαρίζει ότι: “Οποιοσδήποτε σχεδιασμός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας θα είναι ένα οικοδόμημα πάνω σε σαθρά θεμέλια”.

 

Η κοινωνία της Λέσβου αντιδρά στην προοπτική κατασκευής νέας δομής, ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή της στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος που επισκέφθηκε τη Λέσβο, μετά την επίσκεψη στη Σάμο, ήρθε αντιμέτωπη με αντιδράσεις κατοίκων, αυτοδιοικητικών και φορέων, ενώ ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος της παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται ρητά : «Μην προσπαθήστε να χτίσετε λύσεις χωρίς αυτούς διότι θα είναι οικοδόμημα πάνω σε σαθρά θεμέλια. Απλώς θα καταρρεύσει…». Υπενθυμίζει δε ότι την τελευταία φορά που κάποιοι επιχείρησαν μονομερώς και χωρίς καμία πρότερη ουσιαστική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της Λέσβου να επιβάλουν λύσεις φέρνοντάς μας προ τετελεσμένων, ανέκρουσαν κακήν κακώς πρύμναν!

Να αναφερθεί ότι σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η πρόταση αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, δυσανάλογο βάρος του οποίου σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μετακυλίεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Συζητήθηκαν, τέλος, οι εξελίξεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Όχι σε νέα υπερδομή

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, στην ολιγόλεπτη ανάπτυξη των θέσεών του, τόνισε στην κα Γιόχανσον ότι “οποιοσδήποτε σχεδιασμός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας θα είναι θνησιγενής” και στη συνέχεια της παρέδωσε το Υπόμνημα με τις θέσεις του Δήμου. Ο κ. Ταξιάρχης Βέρρος και η δημοτική αρχή διατυπώνουν δημοσίως και εκ προοιμίου τις θέσεις τους όπως δεσμευτικά αυτές ορίζονται από τις διαδοχικές σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου:

-Αποσυμφόρηση του νησιού

-Όχι σε νέα υπερδομή

-Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων

-Έλεγχος των ΜΚΟ

‘’Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, η επανέναρξη των ροών από τις απέναντι ακτές καθώς και οι νέες πολιτικές που εμφανίζονται να προωθούνται, όχι μόνο προβληματίζουν τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου και ειδικά τους κατοίκους της Λέσβου, αλλά πλέον δεν πείθουν ούτε τον πιο καλόπιστο ότι μπορούν πράγματι να συμβάλουν στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης’’ αναφέρει η δημοτική αρχή.

Το υπόμνημα

«Αγαπητή Επίτροπε,

Μέχρι και τη στιγμή που υπογράφω το παρόν υπόμνημα με αφορμή την επίσκεψή σας στη Λέσβο, σταθμίζω το εάν είναι τελικά σκόπιμο να παρευρεθώ στη συνάντηση στην οποία με προσκαλέσατε ή όχι. Αυτό το δίλημμα επουδενί δεν επιθυμώ να εκληφθεί ως προσβολή στο θεσμό και στο πρόσωπό σας. Αρκεί μόνο να προσπαθήσετε έστω να μεταφερθείτε για λίγο στη θέση μου και ίσως με καταλάβετε:

Αγαπητή Επίτροπε, σκεφτείτε υποθετικά ότι είστε εσείς μία εκλεγμένη Δήμαρχος στη Λέσβο στο ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης.

Σκεφτείτε ότι εκπροσωπείτε εσείς τους κατοίκους του νησιού που κράτησαν και συνεχίζουν εδώ και έξι χρόνια να κρατούν όρθια την Ευρώπη στο μεταναστευτικό ζήτημα απέναντι στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης.

Σκεφτείτε ότι εκπροσωπείτε εσείς τους ανθρώπους που εξαιτίας της μέχρι σήμερα διαχείρισης του ζητήματος από την Ε.Ε. έχουν χάσει την πραγματική οικονομία του τόπου τους, είδαν τον τουρισμό από τον οποίο ζουν σε μεγάλο βαθμό να καταβαραθρώνεται, είδαν τις υποδομές του τόπου τους να καταρρέουν, είδαν το νησί τους να κατακλύζεται από χιλιάδες αμφιλεγόμενους ανθρώπους και οργανώσεις δίνοντας την εικόνα, όχι Ευρωπαϊκού εδάφους αλλά υποσαχάριας Αφρικής και  ως και σήμερα εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς πλήρους  αβεβαιότητας.

Σκεφτείτε πως θα ήταν για εσάς οι άνθρωποι που εκπροσωπείτε να απαιτούν παλλαϊκά την αποσυμφόρηση του νησιού τους και την ισοκατανομή του βάρους του μεταναστευτικού με όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης για την δικαιότερη διαχείριση του ζητήματος και να μην εισακούονται εδώ και χρόνια.

Μπείτε σε αυτή την ψυχολογία των ανθρώπων αυτών που παραμένουν υπερήφανοι που είναι πολίτες της Ε.Ε. και τις τελευταίες ημέρες πληροφορούνται ότι για το πρόσφατο Σύμφωνο Μετανάστευσης που τους αφορά άμεσα και καθοριστικά, δεν ερωτήθηκαν καν. Στο Σύμφωνο αυτό, οι εξαντλημένοι από κάθε άποψη αυτοί άνθρωποι που υποθετικά εκπροσωπείτε, αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο η Ευρώπη δεν έρχεται πιο κοντά τους, αλλά αντίθετα ξεμακραίνει και ο τόπος τους τείνει να μετατραπεί σε μία γκρίζα ζώνη για να μην αντιμετωπιστεί για πολλοστή φορά πανευρωπαϊκά το ζήτημα.

Σκεφτείτε ειλικρινά για λίγο πως είναι να είστε μία Δήμαρχος σε έναν τόπο που η Ευρώπη αποδεικνύεται πως έχει επιλέξει προ πολλού να μετατραπεί σε μόνιμο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την χώρα που προεδρεύει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αγαπητή Επίτροπε,

Δεν είστε βεβαίως Δήμαρχος στη Λέσβο, αλλά είστε σε θέση ευθύνης της Επιτρόπου της Ευρώπης και κατάγεστε  από μία χώρα βαθιά δημοκρατική.  Φαντάζομαι πως δύσκολα δεν μπορείτε να μην αναγνωρίσετε ότι οι κάτοικοι της Λέσβου πρέπει να εισακουστούν επιτέλους σε κεντρικό επίπεδο πριν προχωρήσετε σε νέες αποφάσεις.   

Στη θέση πια της οικονομίας του λεσβιακού λαού, γνωρίζετε καλά ότι λειτουργεί ανεμπόδιστα μία μεταναστευτική παραοικονομία που η Ε.Ε. παρά τα κονδύλια που προωθεί για το μεταναστευτικό, δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Το μέλλον της Λέσβου παραμένει υποθηκευμένο από το σταθερά αβέβαιο και θλιβερό της παρόν και το παρελθόν εξακολουθεί να υπερτονίζεται για να επιβληθεί η ιδανικότερη λύση, διατηρώντας όμως το νησί σε καθεστώς μόνιμης δυσφήμισης σε όλο τον κόσμο.

Μετά από τόσες και τόσες συζητήσεις, προβληματισμούς αλλά και πλείστες θλιβερές εξελίξεις αλλά και γεγονότα σε αυτόν τον τόπο, θα περίμενε κανείς πως η Ε.Ε. θα είχε καταλάβει τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν και θα εστίαζε στο να αποφύγει νέα. Και θα σχεδίαζε κυρίως στο πως θα κλείσουν οι πληγές των κατοίκων του ανατολικότερου συνόρου της.

Όμως στην πρόσκληση της συνάντησής μας δεν βρίσκουμε πουθενά ως θέμα συζήτησης το πώς οι πολιτικές της Ε.Ε.  μπορούν πράγματι να αποκαταστήσουν τη πολυεπίπεδη ζημία των ανθρώπων που ζούμε εδώ. Ούτε το ενδεχόμενο να ανακουφιστούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με μία πραγματική αποσυμφόρηση που θα διευκόλυνε ακόμα και τη συζήτησή μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα του μεταναστευτικού.

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις με την εκ νέου αύξηση των ροών από τις απέναντι ακτές είναι ικανές να εντείνουν το αδιέξοδο που βιώνουμε και να στερήσουν οριστικά το δικαίωμά μας να επιδιώκουμε την επιστροφή μας στην ομαλότητα.

Κυρία Επίτροπε Γιόχανσον,

Η καμπή του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά μας, είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της. Αυτή τη φορά η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τη Δημοκρατία και διακατέχεται από πραγματική αλληλεγγύη.

Η Λέσβος επέδειξε τόση αλληλεγγύη στην Ευρώπη όση δεν μπορεί να ανταποδώσει ολόκληρη η Ευρώπη προς τη Λέσβο. Το λιγότερο που έχει να κάνει σήμερα η Ε.Ε. είναι να αποδώσει τον σεβασμό που μας αξίζει όταν επεξεργάζεται λύσεις, Σύμφωνα και πολιτικές και να συνειδητοποιήσει ότι στα νησιά μας υπάρχουμε και εμείς οι κάτοικοί τους. Με ζωή, νέους ανθρώπους, δικαιώματα και ελπίδες όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ένωσης. Μην προσπαθήστε να χτίσετε λύσεις χωρίς αυτούς διότι θα είναι οικοδόμημα πάνω σε σαθρά θεμέλια. Απλώς θα καταρρεύσει…».

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος

 

Ανακοίνωση από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου

«Εκμεταλλεύτηκαν το ότι οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου έδειξαν φιλανθρωπία σε δοκιμαζόμενους πρόσφυγες από την Συρία. Εκμεταλλεύτηκαν την πίστη των νησιωτών στην συντεταγμένη πολιτεία και στην εκπροσώπηση τους από αυτή. Αξιοποίησαν τις έρευνες που έδειχναν την ευαισθησία των Λέσβιων και των άλλων νησιωτών, ξέροντας ότι μόνο με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας η επιχείρηση μπορεί να στηθεί. Και αποφάσισαν, αυτοί οι ηγέτες του άπληστου διεθνούς κυκλώματος σωματεμπορίας, να οδηγήσουν τις ροές παράνομης μετανάστευσης στα νησιά μας και να κάνουν διαλογή, σαν να είναι οι άνθρωποι εμπόρευμα, πάνω στα δικά μας χώματα. Σκηνοθέτησαν διεθνείς συμφωνίες, εκβίασαν τοπικές αρχές, έταξαν πακτωλό χρημάτων και αξιοποίησαν πληρωμένους κονδυλοφόρους για να το πετύχουν αυτό.

Δεν υπολόγισαν όμως σωστά. Δεν κατάλαβαν ότι ποτέ δεν συναινέσαμε στην καταστροφή των νησιών μας. Οι αποστειρωμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και των Αθηνών δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι οι ακρίτες είμαστε «ψημένοι στους πολέμους». Δεν πήραν το μήνυμα πέρυσι στην Καράβα ότι στον τόπο μας κυρίαρχος είναι ο λαός. Και ήρθαν ξανά, αλαζόνες και υπερφίαλοι, να μας επιβάλλουν την ατζέντα τους. Να φτιάξουν υπερδομές φυλακές ψυχών. Να δώσουν, με το νέο Σύμφωνο, δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στις ελεγχόμενες από τους ίδιους ΜΚΟ. Οι ανθρωπιστές των Βρυξελλών έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν το Λιμενικό και τον διοικητή της Frontex. Θέλουν να ανοίξουν την κάνουλα πάλι.

Και αποφάσισαν, οι αλαζόνες και υπερφίαλοι ανθρωπιστές της γεμάτης τσέπης, να κάνουν παρέλαση στην Μυτιλήνη. Νομίζουν ότι οι Λέσβιοι θα καθόμαστε μαζί τους να βγάζουμε φωτογραφίες και θα τους ζητάμε αυτόγραφα. Έρχονται λέει γιατί «η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να προετοιμαστείς για τον επόμενο χειμώνα».

Κύριοι δεν έχετε καταλάβει μάλλον καλά. Είστε ανεπιθύμητοι στο νησί μας. Εσείς και όλο το κύκλωμα σας. Θα νιώσετε στο πετσί σας τι σημαίνει ακρίτας και νησιώτης. Όλη η Λέσβος θα είναι στους δρόμους. Όλοι οι Μυτιληνιοί θα είναι στις επάλξεις. Και θα σας περιμένουν.»

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις