Κλειστά καταστήματα: Η συγνώμη του Άδωνι - Στο ΣτΕ οι έμποροι της  Θεσσαλονίκης

Κατακρήμνιση των εισπράξεών τους με αβέβαιο μέλλον για τις επιχειρήσεις τους βλέπουν οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα και προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αναστολή της κυβερνητικής απόφασης, που θέτει τα καταστήματά τους κλειστά λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. 

Της Μαρίας Θαλασσινού

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης περιορίστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» για την επιλογή του να ανακοινώσει το άνοιγμα των καταστημάτων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα), που τελικώς έμειναν κλειστά. «Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και την Αχαΐα βρέθηκαν σε μια πολύ μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη και στο μέτρο που αυτό είναι ευθύνη δική μου, ως αρμόδιος υπουργός, τους ζητώ συγγνώμη», είπε (ΣΚΑΙ) ο Αδ. Γεωργιάδης. Με συγκρατημένο ύφος, ο υπουργός σημείωσε πως το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων καταθέτει αίτημα για το άνοιγμα των καταστημάτων». «Το τι ανοίγει, με τι ρυθμό και πού ανοίγει είναι σε συνάρτηση με τη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή», σημείωσε.

Πάντως, σήμερα συνεδριάζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης προκειμένου να επικυρώσει την απόφασή της για προσφυγή στο ΣτΕ, πράγμα που όπως τονίζουν θα εξαρτηθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει ή όχι στα κλειστά καταστήματα, λίγες μέρες πριν τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα.

Σήμερα η παναχαϊκή συγκέντρωση

Σήμερα στις 6 μμ θα πραγματοποιηθεί Παναχαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Κάλεσμα για την συγκέντρωση απευθύνουν η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, (ΟΕΕΣΠ), ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, ο Εμπορικός Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιάλειας, ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, ο Εμπορικός και Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Δήμου Δύμης, το Εμπορικό και Επιχειρηματικό Δίκτυο Καλαβρύτων «Αζάνες».

Έμποροι της Αχαΐας: «Δεν είμαστε επαίτες»

Οι έμποροι της Αχαΐας καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «εμπαιγμό», εκφράζοντας την δυσφορία τους για την κυβερνητική απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματά τους. Ταυτόχρονα, οι έμποροι υπογραμμίζουν ότι «ο εμπαιγμός συνεχίζεται με την εξαγγελία της ελεημοσύνης των 1.000 Ευρώ για την συντριπτική πλειοψηφία εφ’ όσον μείνουν κλειστά τα καταστήματα για όλον τον Απρίλιο!». «Δεν είμαστε επαίτες. Είμαστε υπεύθυνοι επαγγελματίες και πολίτες που ζητάμε δικαιοσύνη», τονίζουν.

Στην δέσμη παρεμβάσεων, οι έμποροι της Αχαΐας ζητούν
  1. Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Θώρακος καθώς και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έξαρση της πανδημίας στην περιοχή.
  2. Οριζόντια ενίσχυση με 5.000 ευρώ των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων όπως πρότειναν οι 3 Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας) κατά το πρότυπο της ενίσχυσης που δόθηκε στην Δυτική Αττική (Μάνδρα – Ασπρόπυργο)
  3. Αποζημίωση βάσει των τιμολογίων αγορά για τις προετοιμασίες και τα αδιάθετα προϊόντα λόγω του υποχρεωτικών lockdown.
Δήμαρχος Πατρέων: «Πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα»

Στην Πάτρα, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να επικυρώσει την στήριξή του στον εμπορικό κόσμο και να διαμορφωθεί το διεκδικητικό πλαίσιο κόντρα στην κυβερνητική απόφαση που κρατά τα καταστήματα κλειστά. «Το αίτημά μας προς την κυβέρνηση είναι σαφές: Πρέπει τα καταστήματα της Πάτρας να ανοίξουν!», τονίζει στο kedenews.gr o δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. «Έχουμε στείλει τα υπομνήματά μας προς την κυβέρνηση και πρέπει ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας να υποστηριχθεί!», υπογραμμίζει διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή η βούληση θα επικυρωθεί σήμερα και από το δημοτικό συμβούλιο». «Ο Δήμος Πατρέων στέκεται δίπλα στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εμπόρων», επισημαίνει ο Κ. Πελετίδης.

Τι επισημαίνει η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ

Πάντως, το σκηνικό στον χώρο του εμπορίου για το 2021 καταγράφεται δυσοίωνο, εάν συνυπολογίσει κάποιος τις εξελίξεις στην εθνική οικονομία, λόγω του παρατεταμένου lockdown. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ, η αγορά κατέγραψε κάμψη εξαιτίας του lockdown, που επιβλήθηκε υποχρεωτικά λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η κάμψη της εγχώριας ζήτησης άγγιξε το -7,6% για το 2020 φρενάροντας, ουσιαστικά, τα σενάρια ανάκτησης της οικονομικής μεγέθυνσης του κλάδου. Παράλληλα, «ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του ελληνικού εμπορίου υπο­χώρησε το 2020 κατά 8,2%, όταν στο σύνολο της οικονομίας η πτώση ήταν ισχυρό­τερη (­13,5%)», αναφέρεται στην έκθεση της ΕΣΕΕ.

Στοιχείο, που καταδεικνύει τις δυσμενείς προβλέψεις στην αγορά είναι ότι «οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δέχονται συνεχείς πιέσεις τόσο από τη χρηματοπιστωτική κρίση όσο και από εκείνη της υγείας, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους στην απασχόληση να περιοριστεί σε 54,0% έναντι 62,2% το 2008».

Διακυμάνσεις στην απασχόληση

Παρότι για το 2020 η απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου κατέγραψε άνοδο κατά 2,7%, δημιουργώντας σχεδόν 19 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, μετά τις απώλειες (­0,6%) του 2019, αυτό δεν δημιουργεί υποχρεωτικά προϋποθέσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, εάν η κατάσταση στην αγορά καταγράψει ύφεση το 2021. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απασχόληση για το 2020 κατέγραψε σημαντική άνοδο στο χονδρεμπόριο της τάξεως του 25,8%. Ωστόσο, η απασχόληση στον κλάδο των οχημάτων, η απασχόληση περιορίστηκε κατά 14,5%, ενώ στο λιανεμπόριο η απασχόληση αυξήθηκε οριακά κατά 0,6%. Με εξαίρεση τους αυτοαπασχολουμένους, που επίσης μειώθηκαν κατά 0,4%, η απασχόληση στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων του κλάδου παρουσίασε άνοδο με 2% για τους εργοδότες, κατά 3,2% οι μισθωτοί και κατά 15,2% τα βοηθούντα μέλη.

λειτουργία εμπορίου στην Αττική

Πτώση του τζίρου

Με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να είναι μικρομεσαίες, το 2020 καταγράφηκε σημαντική πτώση του τζίρου. Έτσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το 2020 «στις μικρότερες επιχειρήσεις το 78% κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών μεταξύ του Α εξαμήνου του 2020 και του Β’ εξαμήνου του 2019, ενώ το 15% εμφάνισε στασιμότητα». Σημαντικό στοιχείο είναι ότι «σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (88%) θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον κύ­κλο εργασιών τους σε σχέση με το 2019, τη στιγμή που το 56% των επιχειρηματιών θεωρεί πως η πτώση του τζίρου θα ξεπεράσει το 40%». Σε επίπεδο κλάδου εμπορίου, «η ένδυση και υπόδηση καταγράφει τεράστιες απώλειες, της τάξης του 60%», αναφέρεται στην έκθεση της ΕΣΕΕ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις