Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής εξέδωσε ψήφισμα ενάντια σε κάθε μορφή βίας και κακοποίησης

Ο Δήμος Κομοτηνής ενθαρρύνει εργαζόμενες και εργαζόμενους να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό παρενόχλησης που υφίστανται από αιρετούς, προϊσταμένους, συναδέλφους ή άλλους πολίτες στους χώρους του δήμου.

Μετά τις αποκαλύψεις από πλήθος γυναικών και ανδρών από διάφορους χώρους για τη σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση που υπέστησαν από άτομα που καταχράστηκαν την εξουσία τους, η κοινωνία μας δείχνει, επιτέλους, να ωριμάζει ως προς την αντιμετώπιση περιστατικών βίας.

Από τα μηνύματα αλληλεγγύης μέχρι την άμεση αντίδραση της δικαιοσύνης και της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στα θύματα, γίνεται σαφές πως το ζητούμενο είναι η μηδενική ανοχή και η ουσιαστική στήριξη των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, ανεξαρτήτως φύλου, από όποιον χώρο κι αν προέρχονται, όσο «ψηλά» κι αν βρίσκονται οι υπαίτιοι, οι οποίοι πρέπει να τιμωρηθούν όπως τους αρμόζει.

Ο Δήμος Kομοτηνής δηλώνει μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές βίας, αποδοκιμάζει την ευκολία με την οποία γίνονται ανεκτές οι πράξεις αυτές και υποστηρίζει τη δίωξη των δραστών. Eργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να μη δημιουργούνται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, είτε από τους αιρετούς είτε ανάμεσα στους εργαζόμενους των διαφορετικών επιπέδων της υπηρεσιακής ιεραρχίας, κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή για την εμφάνιση περιστατικών σεξουαλικών παρενοχλήσεων ή άλλων μορφών βίας. Δεσμεύεται δε, να καταπολεμήσει τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των πολιτών, πρεσβεύοντας ότι σκοπός της εξουσίας είναι να υπηρετεί και όχι να ασκεί βία.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης: «Σεξουαλική παρενόχληση σημαίνει ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικής φύσεως ή άλλη συμπεριφορά που βασίζεται στο φύλο η οποία πλήττει την αξιοπρέπεια των γυναικών και των ανδρών στην απασχόληση».

Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την προαγωγή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, που προϋποθέτει την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, εισήγαγε διατάξεις με τις οποίες απαγορεύεται η διάκριση λόγω φύλου- αλλά και ειδικότερα, η σεξουαλική παρενόχληση- στην απασχόληση, στην εργασία, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην επαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματική εξέλιξη.

Η σεξουαλική παρενόχληση αλλά και η χρήση κάθε μορφής βίας είτε από αιρετό είτε από εργαζόμενο συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και διώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ο Δήμος Κομοτηνής προτίθεται να κάνει χρήση των σχετικών διατάξεων με στόχο την τιμωρία των δραστών και τη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι Προϊστάμενοι όλων των δομών μας, έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δε θα υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση και οποιασδήποτε μορφής βία.

Οι εργαζόμενες/οι και οι πολίτες, ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό παρενόχλησης που υφίστανται από αιρετούς, προϊσταμένους, συναδέλφους ή άλλους πολίτες που προσέρχονται στους χώρους του Δήμου, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αποτροπής φαινομένων προσβλητικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης εντός της υπηρεσίας και να αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ή στα όργανα του Δήμου τυχόν πράξεις τέτοιας φύσεως που υποπίπτουν στην αντίληψη τους ή κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε βάρος συναδέλφων ή πολιτών που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Δήμος Κομοτηνής δηλώνει τη βούλησή του να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εδραίωση της έννοιας της ισότητας των φύλων σε κάθε έκφανση της λειτουργίας του. Αλλά και να διασφαλίσει ότι θα πράξει κάθε τι δυνατό για να εκριζωθεί ο φόβος που προέρχεται από την άσκηση της εξουσίας από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτως ώστε μέσα απ' αυτή τη διαδικασία να γίνει ο Δήμος μας πρότυπο πιο υγιούς χώρου εργασίας και παροχής υπηρεσιών. Όλες/οι οι εργαζόμενες/οι, αλλά και οι εξυπηρετούμενες/οι πολίτες έχουν δικαίωμα να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης.

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι επιτρεπτή ή ανεκτή σε μια δημοκρατική, ευνομούμενη και ισότιμη κοινωνία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις