Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιμήκυνση της θητείας των μελών στο ΑΣΕΠ για 9 χρόνια

Προβληματική χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση την διάταξη για τον διορισμό μελών στις Ανεξάρτητες Αρχές, που αυτή την περίοδο διανύουν την θητεία τους και πλέον θα έχουν δυνατότητα ανανέωσης της πέραν της υφιστάμενης των τριών ετών, παρέχοντάς τους, ταυτόχρονα, την δυνατότητα να περάσουν σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδιας Αρχής

Της Μαρίας Θαλασσινού

Συγκεκριμένα, με νέα διάταξη που εισήχθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα», στην θητεία των έξι (6) ετών αυτή μπορεί να παραταθεί για ακόμη έξι (6) έτη. Παράλληλα, διατηρείται η ανανέωση για άλλα τρία (3) χρόνια με βάση τις τελευταίες διατάξεις για το νόμο του ΑΣΕΠ, που ψηφίστηκε στις αρχές του 2021.

Παράλληλα, στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι «διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση Αντιπροέδρου ή Αναπληρωτή Προέδρου ή απλού μέλους δεν κωλύει τον διορισμό του για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδιας Αρχής». «Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο θητείες συνολικά», προστίθεται στην ίδια διάταξη.

Κατά την συζήτηση στην Βουλή σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης στηλίτευσε την συγκεκριμένη διάταξη λέγοντας: «Εδώ δεν πρόκειται για ζήτημα απλά κακής νομοθέτησης αλλά για μνημείο θεσμικής εκτροπής». «Δυο μόλις μήνες μετά το δικό σας νομοσχέδιο με το οποίο πραξικοπηματικά και αντισυνταγματικά παρατείνατε την θητεία αντιπροέδρων του ΑΣΕΠ, έρχεστε και νομοθετείτε εκ νέου μία άκρως φωτογραφική διάταξη προκειμένου να κάνετε πρόεδρο του ΑΣΕΠ τον άνθρωπο της αρεσκείας σας και εκλεκτό του Μαξίμου», κατήγγειλε ο Μ. Χατζηγιαννάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

«Θέλετε να καταστήσετε τις Ανεξάρτητες Αρχές, απολύτως εξαρτημένες», στηλίτευσε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών να αποσύρει την διάταξη. «Απειλείται σήμερα, με τη θρασύτατη διάταξη που φέρνετε, ανερυθρίαστα μπροστά στα μάτια έγκριτων νομικών και έμπειρων πολιτικών του Κοινοβουλίου, η Αρχή του ΑΣΕΠ, να χάσει το βασικό χαρακτηριστικό της, αυτό ακριβώς που χαρακτήρισε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ που η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ εμπνεύστηκε και εφάρμοσε , την αντικειμενικότητα», υπογράμμισε η Ευ. Λιακούλη. Η ίδια απευθυνόμενη στον υπουργό Εσωτερικών είπε: «Ανοίγετε κερκόπορτα στο ίδιο το ΑΣΕΠ, το τελευταίο ανάχωμα αξιοκρατίας – ή ελάχιστης αξιοσύνης, η μοναδική εγγύηση δημοκρατίας στις προσλήψεις, ό,τι απέμεινε μετά από τις επεμβάσεις σας».

Περισσότερα σε Ειδήσεις