Συνάντηση εργασίας Μενδώνη-Πατούλη για τα έργα που «τρέχουν» στην Ελευσίνα

Αργύρης Οικονόμου: «Προχωρούν τα έργα στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας και έχουμε θετικές εξελίξεις για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελαιουργική»

Και νέα συνάντηση εργασίας για την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, αλλά και υποδομών που αφορούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 είχαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και, φυσικά, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.

Για τον Αρχαιολογικό χώρο:

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια, χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. Ευρώ.

Επιπλέον, δόθηκε το πράσινο φως από την Περιφέρεια για την περαιτέρω χρηματοδότηση των έργων με ποσό 650.000 ευρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α φάσης. Στο σκέλος των αρχαιολογικών αναγκών, συζητήθηκε, επίσης, το πολύ σημαντικό έργο της διαμόρφωσης της πύλης εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν και ευρύτερα θέματα, όπως η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας μέσω της Ιεράς Οδού με την Ακρόπολη.

Για το Παλαιό Ελαιουργείο:

Και στο θέμα του παλαιού Ελαιουργείου οι εξελίξεις είναι θετικές για την αξιοποίησή του, αφού το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εξαγορά εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του χώρου του παλαιού Ελαιουργείου, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως οι απαραίτητες μελέτες για τη δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου.

Για την Ελαιουργική:

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα της Ελαιουργικής, με τον Περιφερειάρχη να κάνει γνωστό ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει στην ανακατασκευή του με το ποσό των 6 εκ. 900 χιλιάδων Ευρώ. Για την Ελαιουργική θα υπάρξει και προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, όπου την μελέτη και την κατασκευή θα αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής.

Οι δηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023:

Όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν οι δηλώσεις για την πορεία των έργων με την Υπουργό να αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στις παραλείψεις, τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις της περιόδου μέχρι και το 2019.

Η Λίνα Μενδώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στην πραγματικότητα όλες οι πρωτοβουλίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2019» και ότι τώρα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή. «Στόχος μας είναι στο τέλος του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος, το υφιστάμενο μουσείο, οι υποδομές εν γένει της πόλης, να είναι έτοιμες».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου σημείωσε:

«Τα έργα για το Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας προχωρούν και την ίδια ώρα έχουμε θετικές εξελίξεις για την Ελαιουργική και το Παλαιό Ελαιουργείο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό και τον Περιφερειάρχη που στέκονται στο πλευρό μας και στις ανάγκες της Ελευσίνας.

Όπως έχω πει υπάρχουν δύο τρόποι για να συμμετέχει κανείς στα δημόσια πράγματα. Ο ένας είναι να αναπαράγεις τη μιζέρια, με στείρες δηλώσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Ο άλλος τρόπος είναι να εργάζεσαι σκληρά, ακόμη και όταν αντικειμενικές δυσκολίες υπονομεύουν την προσπάθειά σου. Είμαστε σταθερά υπέρμαχοι του δεύτερου δρόμου».

Παρόντες στην αυτοψία:

Παρόντες στην αυτοψία πέραν φυσικά του Δημάρχου, ήταν η Υπουργός Λ. Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Χ. Μερκούρη, οι Αντιδήμαρχοι Αθ. Μαυρογιάννης, Λεωνίδας Παππάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου, Γ. Αλεξάνδρου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις