Κορωνοϊος και ψυχολογία: Παγκόσμια έρευνα για την πανδημία με τη συμβολή του ΑΠΘ

 

Σε μία παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα , που στόχο έχει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων καραντίνας στη σωματική και την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Παππά

Στόχος της μελέτης  είναι η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων και η αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία Covid-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Το kedenews.gr επικοινώνησε με τον Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, κ. Αγοραστό Αγοραστό, o οποίος μίλησε αρχικά για την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα: "Καταφέραμε στην Ελλάδα να πάρουμε την άδεια του ΑΠΘ για να ξεκινήσουμε την έρευνα και από τη χώρα μας ξεκίνησε πρώτα σε παγκόσμιο επίπεδο στις 26 Απριλίου του 2020.Είναι η μόνη έρευνα που γίνεται σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, με ξεχωριστό ερωτηματολόγιο για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Στην Ελλάδα είναι η πολυπληθέστερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα για τις ψυχοσωματικές προεκτάσεις της κρίσης και αναφορικά με τον πληθυσμό μας έχουμε πολύ καλά ποσοστά συμμετοχής. Σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην έρευνα 130.000 άνθρωποι και στην Ελλάδα 9000."

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας εντοπίστηκε αύξηση των αλτρουιστικών συμπεριφορών

Αναφερόμενος στα πρώτα στατιστικά δείγματα που δείχνουν τις τάσεις της έρευνας , η οποία θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο ο κ. Αγοραστός σημείωσε: "Το πολύ ενδιαφέρον κομμάτι είναι οτι τα αποτελέσματα  εξαρτώνται από τη φάση της πανδημίας κάθε φορά. Τελείως διαφορετική είναι η αντίδραση και η συναισθηματική και η συμπεριφορική στην πρώτη φάση και τελείως διαφορετική ένα χρόνο μετά. Στην αρχή είδαμε και αύξηση και αρνητικών συμπτωμάτων , αλλά είδαμε και αύξηση αλτρουιστικών συμπεριφορών, να νοιαζόμαστε και να βοηθάμε άλλους".  Ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ μιλώντας για τα πρώτα δείγματα των αποτελεσμάτων της έρευνας που αφορούν στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας τόνισε:  "Από την πρώτη ανάλυση του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας,  παρατηρούμε  ότι τα κύματα της πανδημίας και του lockdown διαφοροποιούν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων. Για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για παράγοντες που βοηθάνε ανθρώπους είτε στον κοινωνικό , είτε στον επαγγελματικό , είτε στον συμπεριφορικό τομέα. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια πορίσματα σε περίπτωση επόμενης τέτοια κατάστασης να εντοπίσουμε τους πληθυσμούς που έχουν αυξημένο ρίσκο να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές"

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας θα μας απασχολούν για χρόνια 

" Τα επόμενα χρόνια τον απόηχο των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας θα τον συναντήσουμε μπροστά μας" εκτίμησε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: "Έχουμε στοιχεία και για καταθλιπτικό ιδεασμό και για αυτοκτονικό ιδεασμό στον πληθυσμό, αλλά και στοιχεία  για το άγχος και το στρες για τη λειτουργικότητά μας , την κοινωνικότητά μας . Είναι η μοναδική έρευνα που ερευνά έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών παραγόντων επίδρασης της πανδημίας".

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις