Υπόχρεοι για self test και οι συγγενείς α' βαθμού καταστηματαρχών που βοηθούν στα μαγαζιά

Στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν από σήμερα όλοι οι υπόχρεοι για τα self test αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς 

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς από σήμερα θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία περίπου 1.400.000 πολίτες, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να προέρχονται από το λιανεμπόριο.

Η διαδικασία 

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς στον ΑΝΤ1, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει μια ελαστικότητα, καθώς από σήμερα μέχρι την Κυριακή, οι υπόχρεοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν το τεστ και να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν το αποτέλεσμα. Από την επόμενη εβδομάδα όμως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν από την πριν από την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Όποιος κάνει το τεστ και είναι αρνητικό, θα πρέπει να το δηλώσει στην πλατφόρμα και να εκτυπώσει τη σχετική βεβαίωση ή αν δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το σχετικό υπόδειγμα για να τη συμπληρώσει χειρόγραφα.

Τι γίνεται αν το τεστ βγει θετικό 

Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, θα πρέπει και πάλι να δηλωθεί στην πλατφόρμα, η οποία θα του υποδείξει που μπορεί να κάνει δωρεάν επανέλεγχο εντός 24 ωρών. Αν βγει και το δεύτερο θετικό, το αποτέλεσμα θα πρέπει να καταχωρηθεί και πάλι στην πλατφόρμα και ο ασθενής να ακολουθήσει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Γεωργαντάς, είπε ότι εντός των ημερών θα ληφθεί και σχετική μέριμνα για τους συγγενείς πρώτου βαθμού καταστηματαρχών που βρίσκονται στα μαγαζιά αλλά δεν είναι δικαιούχοι των self test.

Πρόγραμμα εμβολιασμού

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ότι στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και στις 24 Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 50-54 και εκτίμησε ότι ο πρώτος εμβολιασμός για αυτούς θα γίνει μέσα στον Μάιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις