Σκέρτσος: Τα self test είναι το κλειδί για μια ασφαλή καθημερινότητα

«Το τέλος της πανδημίας έρχεται όλο και πιο κοντά», δηλώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μέσα από ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζοντας πως τα self test αποτελούν το κλειδί για την επιστροφή σε μια ασφαλή καθημερινότητα

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτηση τους πως «Μέσα σε δύο εβδομάδες διατέθηκαν συνολικά 2.149.220 δωρεάν self test σε 1.124.421 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μαθητές και εκπαιδευτικούς, από 10.228 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια. Μαζί με τα εμβόλια, και μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή ανοσία του πληθυσμού, τα self test υποστηρίζουν -ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου σε μαζική κλίμακα- την ελεγχόμενη επαναλειτουργία οικονομίας και κοινωνίας.

Τα self test ενδυναμώνουν κάθε πολίτη να έχει καλύτερο έλεγχο της υγείας του, άρα να επιδεικνύει και πιο υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα απελευθερώνουν την κοινωνία και την οικονομία από μια σειρά περιοριστικά μέτρα που έχουν δυσβάσταχτο οικονομικό (έως 3 δις/μήνα), κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος», επισημαίνει ο ίδιος.

«Απομόνωση φορέων του ιού και συμβίωση με τον ιό μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία»

Συνεχίζει αναφέροντας πως, «για να κατανοήσουμε την κλίμακα αυτής της σημαντικής παρέμβασης δημόσιας υγείας, το σύνολο των εργαστηριακών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί από υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα (Φεβρουάριος 2020-Απρίλιος 2021) είναι περίπου 7,7 εκατομμύρια.

Δηλαδή, μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στην επικράτεια, από ένα πολύ μεγάλο δείγμα ασυμπτωματικών πολιτών, κάτι παραπάνω από το 1/4 των τεστ που έχουν γίνει συνολικά τις προηγούμενες 60 εβδομάδες».

«Η πολιτική αυτή αλλάζει, συνεπώς, ριζικά τα δεδομένα γύρω από την παρακολούθηση της πανδημίας, την καταγραφή του δείκτη θετικότητας, τη δυνατότητα εντοπισμού και απομόνωσης των φορέων του ιού και τη συμβίωση με τον ιό μέχρι να πετύχουμε την ανοσία του πληθυσμού.

Η τακτική εβδομαδιαία αυτο-διάγνωση, με υποχρεωτικό επανέλεγχο σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας τους επόμενους μήνες. Το γεγονός μάλιστα ότι από το σύνολο των self test που διατέθηκαν στους πολίτες ένα σημαντικό ποσοστό 67% (1,45 εκ. βεβαιώσεις) δηλώθηκε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr έως χθες, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια πετυχημένη πολιτική», σημειώνει  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί κλίμα αμφισβήτησης»

Παράλληλα, εξαπολύει πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της ανάρτησης του δηλώνοντας ότι «Μολονότι η ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών είναι πράγματι εντυπωσιακή, η αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε ιδιαίτερα αρνητική εξαρχής δημιουργώντας κλίμα αμφισβήτησης ως προς τη χρησιμότητα (και) αυτής της πολιτικής δημόσιας υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), βέβαια, δεν συμφωνεί μαζί της, και έτσι από αυτή την εβδομάδα κατατάσσει την Ελλάδα, χάρη στη χρήση των self test, μεταξύ των 6 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ στην ΕΕ, με δείκτη θετικότητας πλέον κοντά στο 2%».

Ενώ σε ό,τι αφορά την εγκυρότητά τους, ο υφυπουργός επικαλείται όσα δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης χθες: "Το σύνολο των θετικών που προέρχονται από self test και έχουν επιβεβαιωθεί στον επανέλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι περισσότερα από 2500 το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερο από 80% των θετικών ηλεκτρονικών δηλώσεων, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η εγκυρότητα του test είναι εξαιρετικά υψηλή. Το ποσοστό των ατόμων που προσέρχονται για έλεγχο από επαγγελματία υγείας για οποιονδήποτε λόγο εντός 3 ημερών μετά από self-test είναι εντός της αναμενόμενης κλίμακας, δηλαδή περίπου 1.2% επί του συνόλου των ηλεκτρονικών δηλώσεων."

Παραλλήλως ο Α. Σκέρτσος προαναγγέλλει ότι «την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθούν περαιτέρω οι ομάδες του πληθυσμού που θα μπορούν να πάρουν από τα φαρμακεία το εβδομαδιαίο δωρεάν τεστ, καθώς προστίθενται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς και ενστόλους που βρίσκονται στις ομάδες προτεραιότητας και αναπλήρωσης του εμβολιασμού), οι κληρικοί και οι αυτοαπασχολούμενοι των κλάδων του ιδιωτικού τομέα που ήδη λαμβάνουν self test».

Και η ανάρτηση του Α. Σκέρτσου καταλήγει, «καθώς ο εμβολιασμός επεκτείνεται πλέον σε όλο και νεότερες ηλικίες, σήμερα μάλιστα θα ξεπεράσουμε τους 2 εκατομμύρια πολίτες που έχουν ήδη κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου, με τη βοήθεια των Self test, το τέλος της πανδημίας έρχεται όλο και πιο κοντά».

Περισσότερα σε Ειδήσεις