Πάτρα - Εστίαση: «Ξεκινάμε με προβλήματα και άγχος»

Με ικανοποίηση, προσδοκίες, αλλά και προβληματισμό, μεταξύ των επαγγελματιών, άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Αχαΐα, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται επί ποδός, για την τήρηση των μέτρων και την προφύλαξη της δημόσιας υγείας

«Ξεκινάμε με προβλήματα και μεγάλο άγχος, γιατί τα καταστήματά μας ήταν κλειστά για περίπου επτά μήνες και πλέον τα πράγματα είναι δυσκολότερα από το να ανοίγαμε ένα νέο μαγαζί», λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου.

Εστιάζοντας αρχικά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εκτιμά ότι «θα έπρεπε να ισχύει μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των ‘κορονοπάρτι'», γιατί όπως σημειώνει, «όταν ο κόσμος θα φεύγει στις 11:00 το βράδυ από τα καταστήματα, μετά θα πηγαίνει σε πλατείες και παραλίες για να συμμετέχει σε ‘κορονοπάρτι'».

Σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα, ο Σπύρος Στεργίου, λέει ότι «δεν βλέπουμε το λόγο να μην υπάρχει μουσική, αφού το όριο της ανώτατης επιτρεπόμενης ηχοστάθμης είναι τα 80 db, δηλαδή όσο ο θόρυβος που παράγουν οι ίδιοι οι πελάτες που κάθονται στο μαγαζί».

«Υπάρχει μεγάλο άγχος στην τήρηση των μέτρων»

Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας, τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλος άγχος για την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για αυτό και απαιτείται μεγάλη προσοχή».

«Βέβαια», προσθέτει, «πραγματοποιούνται self - test στο προσωπικό όλων των καταστημάτων και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά και οι αποστάσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος».

Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου, ο Σπύρος Στεργίου, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα περισσότερα εστιατόρια έχουν ‘κλεισμένα' τα τραπέζια τους, διότι ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να φάει με τους φίλους του και να διασκεδάσει.»

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, «αυτή η ανταπόκριση του κόσμου στο άνοιγμα της εστίασης θα βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ταμειακά είναι ‘στεγνές' για αυτό τον λόγο πολλές άνοιξαν με δανεικά χρήματα.»

Όσον αφορά στην καταβολή των τελών κοινόχρηστων χώρων, ο Σπύρος Στεργίου λέει ότι «ο δήμος Πατρέων, όπου μπορεί, έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις.»

Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια συνάντησης όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Αχαΐας, τονίστηκε, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο ότι «στόχος είναι ο συντονισμός της δράσης μας, ώστε να συμβάλλουμε από κοινού στην επαναλειτουργία της εστίασης με παράλληλη προφύλαξη της δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε: «Επιβάλλεται να βοηθήσουμε τη λειτουργία των επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπ' όψη ότι έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τον εφιάλτη της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά και καθοδηγητικά, ώστε να υλοποιούνται τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο, με σεβασμό στο νόμο και στον πολίτη. Η εστίαση ανοίγει και δεν πρέπει να ξανακλείσει. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων και κυρίως των επαγγελματιών, στο πλευρό των οποίων βρισκόμαστε.»

Περισσότερα σε Ειδήσεις