Χρυσοχοΐδης, «Η ΕΛΑΣ προσαρμόζεται στις σύγχρονες προκλήσεις»

Με αφορμή το ειδεχθές έγλημα στα Γλυκά Νερά μίλησε ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. στη σύγχρονη εποχή και για τις αλλαγές που έρχονται, ώστε η Αστυνομία να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Ο υπουργός δήλωσε πως η ΕΛΑΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με καινούργια πράγματα, όπως, για παράδειγμα με την ενδοοικογενειακή βία, τη σχολική ή εξωσχολική βία, την ομοφοβία, την κακοποίηση ζώων και τον ρατσισμό. «Πριν από δεκαπέντε χρόνια αυτά όλα ήταν κάτω από το ραντάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ασφάλεια συνόρων, μετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, εξωγενείς κρίσεις, όπως είναι οι περιβαλλοντικές. Υπάρχουν πράγματα που είναι καινούργια για μας. Η βία των ανηλίκων είναι τεράστιο ζήτημα και όχι μόνο αστυνομικό θέμα. Αντιλαμβάνεστε, ότι είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος της Αστυνομίας. Επίσης, τα ναρκωτικά, τα οποία πια υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό και η κάθε περιοχή έχει την δική της πιάτσα. Παράλληλα, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Όλα αυτά, λοιπόν, αποτελούν ένα νέο τοπίο».

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις αλλαγές που υλοποιούνται στην ΕΛΑΣ για τις ανάγκες της κοινωνίας. «Αλλάζουμε την Αστυνομία όχι μόνο για να προσαρμοστεί στο σήμερα, αλλά κυρίως για να μπορεί δυναμικά να προσαρμόζεται και να υπηρετεί κάθε αλλαγή», τόνισε. «Συγκεκριμένα, αλλάζουμε την εκπαίδευση, Θέλουμε μια δια βίου εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Αστυνομίας, δημιουργώντας την Αστυνομική Ακαδημία ως μια ξεχωριστή οντότητα, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο. Θα έλεγα ότι η εκπαίδευση είναι το αδικημένο παιδί της αστυνομικής δραστηριότητας. Και δυστυχώς με την κρίση και με την πανδημία όλα αυτά έχουν πάει πίσω. Η εκπαίδευση τώρα πια γίνεται διαδραστική, αποκτά νέα περιεχόμενα και κυρίως αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία είναι η διά βίου μάθηση.

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις