Τέλος το lockdown: Τι αλλάζει στη ζωή μας μετά από 6 μήνες - Όλα τα νέα μέτρα

Οριστικό τέλος στα SMS σε 13033 και 13032 - Ανοίγουν και επίσημα οι μετακινήσεις εκτός νομού ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 00:30

Την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του τουρισμού, την κατάργηση των SMS στο 13033, την απελευθέρωση του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα στο 13032, καθώς και την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 00.30 το βράδυ, από σήμερα 14 Μαΐου, ανακοίνωσε  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ,  Άκης Σκέρτσος.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε την περαιτέρω χαλάρωση του lokdown με:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά στις 00:30
  • Κατάργηση αποστολής SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών και στο 13032 για τα ψώνια σε καταστήματα λιανεμπορίου
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
  • Ανοίγουν τα μουσεία
  • Τον Μάιο το λιανεμπόριο θα επιστρέψει με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click in shop και click away
  • Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν: είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση), είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες). Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε:
  • 17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • 21 Μαΐου: Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι
  • 28 Μαΐου: Ανοιχτό θέαμα ακρόαμα (συναυλίες)
  • Η εστίαση θα εξακολουθεί να λειτουργεί δίχως μουσική
  • Μετατίθεται για τον Ιούνιο: Οι Εκδηλώσεις / Μπαρ / Δεξιώσεις με έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους (Γάμοι / βαφτίσια).

Οι προϋποθέσεις για μετακινήσεις εκτός νομού

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων. Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Το 300άρι παραμένει

Από σήμερα μπορούν όλοι να ταξιδέψουν ελεύθερα, από νομό σε νομό, χωρίς άδειες και περιορισμούς, από τις 05.00 μέχρι και τις 00:30. Όμως αυτό μπορεί να γίνει τηρώντας τα μέτρα προστασία εντός του οχήματος, ενώ ισχύει κανονικά το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας.

Έτσι λοιπόν, για την μετακίνηση με οχήματα, μπορούν να επιβαίνουν σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό. Και αυτό φορώντας όλοι μάσκα. Ειδάλλως το πρόστιμο είναι 300€ στον κάθε επιβάτη.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Πάσχα στο χωριό και μετακίνηση

Διπλοκάμπινα και τύπου VAN

Επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού, με χρ’ηση μάσκας από όλους. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας είναι στα 300 ευρώ για όποιον δεν τη φορά μέσα στο όχημα, εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:

Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια

Γ’ βαθμού: προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα, ανίψια, θείοι, θείες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις