“Μετεξεταστέα” τα selftest – Μπαράζ κρουσμάτων στα σχολεία

Παρά την διενέργεια των self tests στην εκπαιδευτική κοινότητα, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα σχολεία που αναστέλλουν μερικώς τη λειτουργία τους (στη συντριπτική πλειοψηφία) και ολικώς, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Της Φλώρας Κριεκούκη

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, 54 σχολεία που είχαν βρεθεί με κρούσματα εκτοξεύθηκαν, σε 142 μετά και το δεύτερο self test που έκαναν την Τετάρτη εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Συγκεκριμένα:

Α. Σε μερική αναστολή (σε επίπεδο ενός ή περισσότερων τμημάτων) καταγράφηκαν 135 σχολικές μονάδες

Β. Σε  πλήρη αναστολή 7 σχολεία.

Άμεσα αντέδρασαν οι δήμοι

Πλέον οι δημοτικές αρχές και η σχολική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πως να αντιμετωπίζει αυτές τις περιπτώσεις και διαπιστώνεται η έγκαιρη παρέμβαση.

Δειγματοληπτικά, από τους δήμους: Αγίου Δημητρίου, Βάρης -Βούλας – Βουλιαγμένης, Καλαμπάκας, Λαμιέων και Μαραθώνος όπου καταγράφηκαν κρούσματα στα σχολεία της αρμοδιότητάς τους , η αντιμετώπιση ήταν άμεση και χωρίς προβλήματα.

Δήμος Λαμιέων

Στον Δήμο Λαμιέων, μετά τα τμήματα που έκλεισαν στο 4ο Λύκειο Λαμίας, στην Β’ Τάξη του ΓΕΛ Μακρακώμης, στο Β2 του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας,  η συνέχεια δόθηκε σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγείο του Δήμου Λαμιέων.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση που λήφθηκε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το πρωί της Πέμπτης 13/5/2021,  έκλεισαν  η Ε’ τάξη στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, το Δ1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου, το Β2 στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Ροδίτσας και το 2ο Τμήμα και το ίδιο Τμήμα ολοήμερου του 28ου Νηπιαγωγείου στο Παγκράτι.

Όπως ενημερωθήκαμε : “Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ο Δήμος Λαμιέων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης καλούν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων να προσέλθουν για έλεγχο την Κυριακή 16 Μαϊου, στην Πλατεία Ελευθερίας και ώρα 09:00-13:00,για να επιβεβαιώσουν το self test που έχουν πραγματοποιήσει με δωρεάν rapid test.

Συνιστάται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να έχουν ήδη προμηθευτεί από το φαρμακείο και να έχουν κάνει το ίδιο πρωί το self test ώστε να ταυτοποιήσουν τυχόν θετικό αποτέλεσμα ή να ελέγξουν το αρνητικό αποτέλεσμα επί αμφιβολίας ή συμπτωμάτων ιογενούς λοίμωξης (πυρετός, δύσπνοια, βήχας κ.λπ) ώστε τη Δευτέρα το πρωί τα σχολεία του Δήμου μας να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια, σε σχέση με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.”

Δήμος Μαραθώνος

Γενική απολύμανση πραγματοποιήθηκε στο 1ο Λύκειο Νέας Μάκρης, μετά τον εντοπισμό του θετικού κρούσματος σε μαθητή ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα για 14 ημέρες, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Αργύρης Λάσκος και συμπλήρωσε: “Η Δημοτική Αρχή προχώρησε με δική της πρωτοβουλία στην απολύμανση όλου του σχολικού κτιρίου και όχι μόνο των αιθουσών στις οποίες βρέθηκε ο εν λόγω μαθητής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανότητα ενδεχόμενης μετάδοσης του ιού.

Προχωρήσαμε σε αυτήν την ενέργεια, θέλοντας να εγγυηθούμε απόλυτα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Ευχόμαστε περαστικά στον μαθητή και καλή επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση στον ίδιο και στους μαθητές που ως τις 25 Μαΐου θα παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματά τους».

Δήμος Μετεώρων

Με το που άνοιξαν οι σχολικές μονάδες του νομού Τρικάλων άρχισαν να εκδηλώνονται και τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού.

Με απόφαση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Χρήστου Τρικάλη αναστέλλεται η λειτουργία της Ε1 Τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων, της Β΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου και του 2ου Τμήματος του 22ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων. Επίσης, ένα ακόμη κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε σε σχολείο της Καλαμπάκας, που προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας τμήματός του.

Συγκεκριμένα, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμπάκας, που αναστέλλει την λειτουργία του 1ου τμήματος της Β΄ τάξης, μέχρι και τις 24 Μαΐου 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους ομολόγους του των άλλων δήμων ήταν και ο κ. Γεώργιος Θώμος, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Μετεώρων, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος κινήθηκε αστραπιαία και τα μαθήματα θα διεξάγονται μέσω της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και προφανώς θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες συνθήκες στους χώρους όπου υπήρξαν κρούσματα..

Δήμος Βάρης Βούλας – Βουλιαγμένης

Με γρήγορο ρυθμό αυξάνονται τα τμήματα σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας στο Τμήμα Γ4, μαθητής εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό και το τμήμα θα παραμείνει κλειστό από σήμερα και για 14 ημέρες, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Το Τμήμα Β1 του 2ου Λυκείου Βούλας, θα παραμένει κλειστό εν αναμονή αποτελέσματος μοριακού τεστ, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα μαθητή σε self test. Σε περίπτωση θετικής ένδειξης και στο μοριακό τεστ, θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο όπως προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ.

Τέλος, τα τμήματα Α1 και Δ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, τίθενται σε αναστολή από 13/05/21 έως και 26/05/21, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19.

Η κα Μαίρη Φουρναράκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει στην αρμοδιότητά της και την Παιδεία δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Δημοτική Αρχή ΒΒΒ ακολουθεί άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ και απολύμανε σχολαστικά όλους τους χώρους των σχολείων. Επιπλέον, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις Διευθύνσεις των σχολείων προκειμένου να συνδράμει με όποιο τρόπο χρειαστεί, καθώς και για τη διενέργεια επιπλέον τεστ κορωνοϊού.”

Δήμος Αγίου Δημητρίου

Στην πόλη του Αγίου Δημητρίου ανεστάλη η λειτουργία του 2ου τμήματος του 11ου Νηπιαγωγείου Αγ. Δημητρίου από 11-5-2021 έως και 24-5-2021 (για 14 ημέρες), λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid – 19 σε μαθήτρια του τμήματος. Επίσης ανεστάλη η λειτουργία και στο Β2 τμήμα του 6ου Γυμνασίου έως τις 24/5.

Ακόμη αναστέλλεται η λειτουργία του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου από 13 έως 27 Μαΐου 2021, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 σε μαθητή/ρια της σχολικής μονάδας.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Χαράλαμπος Μπέλλος: “Από την πλευρά του Δήμου, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων του σχολικού κτιρίου.”

Περισσότερα σε Ειδήσεις