Δέσμευση Πατούλη για την ολοκλήρωση του Φαληρικού Όρμου

Δέσμευση για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της ενοποίησης του Φαληρικού Όρμου αναλαμβάνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

Της Μαρίας Θαλασσινού

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου από την θητεία του Γιάννης Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής έχοντας δρομολογήσει τις σχετικές μελέτες.

Ακολούθως, η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου προχώρησε σημαντικό τμήμα των εργασιών συνδυάζοντας το με την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, καθώς εκεί εκβάλλει ο Κηφισός. Όμως, λόγω ανεπάρκειας χρηματοδότησης καθώς το εμβληματικό έργο ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 275 εκατ. ευρώ.

Το θέμα τέθηκε προ μηνών και σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου Αττικής με τον περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη υπό το βάρος των πιέσεων των τοπικών κοινωνιών και των τριών Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου, Φαλήρου και Καλλιθέας να δεσμεύεται να αναζητήσει χρηματοδότηση.

Ήδη για την πρώτη φάση του έργου δαπανήθηκαν 111 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούσαν την κατασκευή του μεγάλου αντιπλημμυρικού καναλιού, την κατεδάφιση του τείχους της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος, την επαναχάραξη και την κατασκευή της μαζί με τις νέες κυκλοφοριακές μελέτες, όπως και την μετατόπιση στις ράγες του τραμ.

Το μεγάλο οικολογικό πάρκο

Τώρα, με βάση την μελέτη απομένουν να γίνουν οι βασικές παρεμβάσεις της δεύτερης φάσης, που θα αναδείξουν τον χώρο, καθώς εκεί έχει σχεδιαστεί να φτιαχτεί ένα μεγάλο οικολογικό πάρκο σε διαμορφωμένη έκταση 600 στρεμμάτων με φύτευση 23.000 δέντρων υψηλής βλάστησης, τρεις χώρους στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 2.000 θέσεων, κτήρια με χαμηλό συντελεστή δόμησης για αναψυχή και ψυχαγωγία επιφανείας 12.000 τμ και τρεις κολυμβητικές δεξαμενές για την διύλιση του νερού της θάλασσας.

Η χρηματοδότηση

Ο Γ. Πατούλης δεσμεύεται ότι παρά τις καθυστερήσεις του εργολάβου, λόγω αλλαγών στην μετοχική σύνθεση της εργολαβικής εταιρείας θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου για την οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για την δεύτερη φάση, όμως, ο ίδιος δεσμεύεται για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021, δηλαδή θα έχει κρατική χρηματοδότηση και ακολούθως το 2022 θα το μεταφέρει στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, που είναι πόροι του ΕΣΠΑ.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Γ. Πατούλης υποστηρίζει ότι για την ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. Αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου έχει εκτροχιαστεί, ο ίδιος θέτει νέο χρονοδιάγραμμα δεσμευόμενος ότι:

  • Έως το φθινόπωρο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η Α’ Φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
  • Εντός του επόμενου τετράμηνου του 2021, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2021 θα έχει δημοπρατηθεί το έργο για την δεύτερη φάση του Φαληρικού Όρμου
  • Η δεύτερη φάση του έργου θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027, στις αρχές του 2022.

Περισσότερα σε Ειδήσεις